Пекла паски у напівзруйнованій печі просто неба: історія Віри Пилипівни з Горенки, яка переживає вже другу війну

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Пекла паски у напівзруйнованій печі серед груди каміння: історія Віри Пилипівни з Горенки, яка переживає вже другу війну

Фото Віри Пилипівни, яка випікала паски у пічці на зруйнованій кухні облетіло соцмережі.

Поділитися:

Віра Пилипівна — корінна горянка. Фото жінки, яка випікала паски просто неба на зруйнованій кухні облетіло весь світ. "Сніданок з 1+1" розшукав Віру Пилипівну та розпитав у неї про те, як вона наважилася на таку справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Було небезпечно виходити навіть з під'їзду", — відверта розповідь Тетяни Козак про будні в блокадному Маріуполі ("Щоденники війни")

У Горенці Віра Пилипівна народилася, пережила Другу світову війну, народила доньку Тетяну. Коли ж розпочався наступ на Батьківщину російською армією, жінка не планувала залишати рідний дім. Від російських снарядів спочатку Віра Пилипівна ховалася у власній шафі. Родина все одно залишалася в Горенці. Проте таки подумати про евакуацію змусили ворожі ракети. Виїжджати вирішили тільки тоді, коли донька Віри Пилипівни поспілкувалася з українськими воїнами, які базувалися поруч. Військові одразу сказали збирати речі та швидше тікати, бо скоро у Горенці буде гаряче. У суботу родина почала збиратися, а у неділю ракета влучила неподалік хати. Віра Пилипівна розповіла:

Я прийшла перекрити газ і раптом бачу, що щось летить. Я тоді вискочила на другу половину хати, "накрилася" дверми. І тут "Град" — у двох чи чотирьох метрах від мене. 

Віра Пилипівна дивом вціліла: родина виїхала спочатку в Київ, потім на Миколаївщину. Додому потягнуло ледь не одразу, та вертатись було зарано — снаряди летіли в будинок жінки, майже нічого не залишилося від літньої кухні. Щойно в Горенці стало більш-менш спокійно, Віра Пилипівна з родиною повернулася. Єдине, про що мріяла жінка — аби збереглася піч, яка стояла на літній кухні. Зараз на місці будівлі лише груди каміння і сміття, але піч таки стоїть!

Я її відремонтувала, підмазала, запалила. Подивилася, з якої щілини йде дим. Взяла глину, замазала її зверху та знизу, потім знову затопила, де треба — ще підлатала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це нам буде уроком, що потрібно зближатися з цивілізованою частиною світу, а не шукати вікно в пекло у москалів», – Валерій Харчишин розповів про зруйнований будинок у Гостомелі та благодійниу тур на підтримку України

На Великдень Віра Пилипівна вперто заявила: паски пектиме сама у цій самій пічці. Купляти паски жінка відмовилась, тому ризикнула спробувати спекти власноруч. Зараз потреба палити піч відпала, бо з'явився газ. Але саме піч зробила Віру Пилипівну справжньою зіркою, і статус новоспеченої знаменитості жінка використовує для того, щоб підбадьорювати інших українців і молитися за мир:

Треба триматися та молитися Господу Богу! Все, що я у нього просила, я все отримала. Я вже одну війну пережила, а тепер другу. І дай Боже, аби ніхто більше війну не бачив: ні ви, ні ваші дітки — ніхто на світі! 

Дивіться сюжет, де розповідаються подробиці цієї історії: 

Новини по темі