"Перемога України не за горами", — 92-річна Любов Погонюк, яка пережила катування у в'язницях під час Другої світової війни, запропонувала свою святкову омріяну сукню на маскувальні сітки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Любов Погонюк пережила катування у в'язницях під час Другої світової війни й запропонувала свою омріяну сукню на маскувальні сітки

Любов Погонюк віддає свою цінну річ на допомогу українській армії.

Поділитися:

Це був 1944 рік: тоді Любові Погонюк, героїні сюжету "Сніданку з 1+1", було всього 14. Її дядько був станичним в УПА, і племінниця почала йому допомагати: стала зв'язковою повстанської армії. Тоді зв'язкові виконували важливу функцію — передавали повідомлення військовим. Кунин та Спасів — це села на Рівненщині, де Любов й працювала. Але у 45-му радянська армія схопила її та її подруг зв'язкових. 

Я з дитинства люблю Україну, тому й стала допомагати. Усіх моїх подруг вивезли в росію, а мене залишили в Дубно у в'язниці. Потім вивезли у Львів у дитячу колонію. А як стала дорослою у 48-му, мене вивезли у Магадан.

Любов Погонюк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Сніданку з 1+1» колишня кореспондентка ТСН Юлія Панкова розповіла свою історію втечі з окупованого Гостомеля

Свою юність з 15 до 25 пані Любов провела у тюрмах та таборах, видобувала руду у Магадані.

Яке було у тюрмах катування — не розповісти. Мучили. У тюрмі я дуже хворіла, у мене була серцева вада. Отаке життя тяжке було.

У 55-му Любові вдалося вирватися з радянської в'язниці та влаштуватися на роботу санітаркою. Після довгих років знущань та таборів жінка дозволила собі помріяти про сукню, але грошей тоді катастрофічно не вистачало. Зарплата була 400 рублів, а сукня коштувала 300. Тому впродовж пів року відкладала по 50 копійок на тканину, щоб потім пошити собі зелену сукню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони могли в будь-який час нас розстріляти", — керівниця ТСН.ua розповідає, як вирвалася з Димера (окупований в перший день війни)

Омріяна зелена сукня й до сьогодні була з нею: пані Любі 92, а сукня для неї — символ життя та перемоги. Вона так хотіла допомогти українській армії, що відправила її волонтерам, щоб з неї могли сплести маскувальні сітки! Каже: перемога у цій війні для України не за горами.

Хай Бог благословляє наших хлопців, посилає силу, здоров'я, миру, спокою. Щоб вони боролися чесно, справедливо та тільки за Україну.

Дивіться сюжет: 

Новини по темі