Після 19 днів підвалу та лише на 6-й день зеленого коридору сім’я змогла вибратися з окупованого Гостомеля: «Щоденники війни» у «Сніданку. Онлайн»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Історія порятунку з окупованого Гостомеля: сім'я змогла вибратися лише через 19 днів перебування під постійними обстрілами.

Поділитися:

Сьогодні у «Сніданку. Онлайн» у рубриці «Щоденники війни», на відеозв'язку з Польщі Світлана розповіла, як їй з сім'єю вдалося покинути окупований Гостомель та через що довелося пройти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Сніданку з 1+1» колишня кореспондентка ТСН Юлія Панкова розповіла свою історію втечі з окупованого Гостомеля

Зі сльозами на очах Світлана розповідає, що, на щастя, змогла з сином виїхати до Польщі, а чоловік перебуває в Україні, але вже не в Гостомелі, у безпечному місці. Світлана каже:

"Дуже важко було пережити це все. Кожна людина в нашій країні зараз герой: хтось стоїть на барикадах, хтось волонтерить, хтось допомагає, чим може".

ГостомельФОТО: фотобанк УНІАН, дим над Гостомелем

Жінка розповідає, що сама з Києва, але у перший день війни вони з сім'єю приїхали до друзів у будинок в Гостомелі. І опинилися в заручниках в окупованому місті. Перші дні у людей жевріла надія, але через 10-11 днів всі зрозуміли: треба вибиратися. Проте зробити це було не так просто. Світлана згадує:

"Нас було 8 чоловік, включно з дітьми 6-ти, 12-ти та 19-ти років. З першого вечора ми сиділи в підвалі, недалеко від аеропорту. Усі ці 19 днів були маленькі перерви, коли не стріляли. Світла не було майже одразу, з 2-го дня, добре, що у нас був генератор, щоб готувати їсти, зарядити телефони".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони могли в будь-який час нас розстріляти", — керівниця ТСН.ua розповідає, як вирвалася з Димера (окупований в перший день війни)

Про свій порятунок жінка розказує, що з міста вони змогли вибратися лише на 6-й день зеленого коридору. Про те, чому ж так довго вони не могли вибратися з Гостомеля, жінка каже:

"Коридори дають з певного місця, де збираються люди. Але Гостомель великий, і люди до цього місця не можуть дістатися, особливо ті, в кого немає машин. У нас була машина, але виїхати спочатку не дав танк, який підірвався і перекрив дорогу, іншого разу нас зупинили росіяни і не пустили до коридору. Після всього виїхати ми змогли лише на 6-й день коридору".

Світлана розповідає, як під час перебування у будинку до них увірвалися окупанти: назвалися спецпризначенцями з росії і сказали, що приїхали "на навчання". На щастя, окупанти не заподіяли шкоди мешканцям будинку, лише обшукали його.

Гостомель війнаГостомель

Також Світлана розповіла про власні правила виживання в окупованому місті:

  • Прийняти ситуацію і не впадати у відчай.
  • Згуртуватися і робити все, що можна.
  • Розуміти, для чого треба вибратися, куди поїхати, мати чіткий план.
  • Працювати зі своїми емоціями, не давати гніву і страху собою керувати.
  • Підтримувати одне одного.
  • Дотримуватися розкладу дня: рутина є зв'язком з реальним життям.

Насамкінець Світлана сказала:

"Гостомель – це жах, страшно дивитися на нього. Але ще не всі вибралися звідти і з навколишніх сіл. Багато людей не має зв'язку, машин. Я впевнена,що є ще в підвалах люди, які не можуть вибратися. Треба робити все можливе, щоб людей звідти забрати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Окупанти прикрилися нами, як живим щитом", - редакторка "Сніданку з 1+1" розповіла про події в Немішаєве (під Києвом)

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 10:00 до 13:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі