Шкодять здоровʼю: яку небезпеку несуть багаторазові пляшки для води та як їх правильно мити, щоб позбавитися бактерій
Багаторазові пляшки для води стали невід’ємною частиною життя людей через свою зручність та економність. Однак, нещодавній експеримент виявив, що бактерії, які залишаються на пластику є небезпечними для здоров'я. Чи справді це так?
Дослідження, проведене в Сінгапурі, показало, що популяція бактерій у пляшці може за добу зростати до одного-двох мільйонів на мілілітр води. Це відбувається навіть у випадку, якщо ви просто носите чисту воду. Проблема значно ускладнюється, коли у пляшці залишаються сліди солодких напоїв. Адже цукор є ідеальним середовищем для розмноження бактерій, і їх кількість може зростати в геометричній прогресії.
Звідки беруться бактерії?
У нашому роті мешкає від 500 до 600 видів бактерій, і з кожним ковтком вони потрапляють у пляшку. Більш того, дослідження показали, що понад половина людей діляться своїми пляшками з іншими, а це, в свою чергу, збільшує кількість мікроорганізмів у пляшці. Але не лише бактерії з рота є проблемою. Напої, що містять цукор, а також залишки чаю чи соку, створюють ідеальні умови для росту не тільки бактерій, а й цвілі.
Як це впливає на здоров’я?
Щоб з'ясувати, яку реальну загрозу несуть бактерії в багаторазових пляшках, команда Сніданку з 1+1 звернулася до кандидатки біологічних наук Тетяни Козицької. Вона наголошує.що в пляшці можуть бути як безпечні, так і ті бактерії, що можуть значно повпливати на організм:
«Більшість мікроорганізмів, що можуть бути у пляшках, не становлять серйозної загрози для здорових людей. Але серед них можуть бути й патогенні бактерії, які впливають на мікрофлору нашого організму. Зокрема, на мікробіом шлунково-кишкового тракту, який є ключовим для нашої імунної системи» - пояснює експертка.
Якщо пляшку не мити довгий час, бактерії активно розмножуються, що може призвести розладу шлунково-кишкового тракту, репродуктивних проблем, а також неврологічних розладів.
Що робити, аби захистити себе?
Єдиний спосіб зменшити ризик потрапляння бактерій у організм — регулярне і правильне промивання пляшок. Важливо пам'ятати, що миття холодною водою не допоможе.
Рекомендується використовувати гарячу воду (більше 60°C), адже при такій температурі гине більшість хвороботворних мікроорганізмів. Крім того, варто застосовувати рідину для миття посуду та залишати пляшку на десять хвилин перед промиванням гарячою водою. Після миття пляшку треба добре висушити на повітрі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ці факти вас здивують: чи справді корисні заморожені овочі та фрукти