Пошук роботи 2023: як боротися з ейджизмом, та які професії найпопулярніші

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Пошук роботи 2023: як боротися з ейджизмом та які професії найзатребуваніші
Freepik

Які вакансії найзатребуваніші у 2023 році, та як шукати роботу старшим людям?

Поділитися:

У 2023 році ринок праці в Україні відновився на половину від довоєнного рівня. Які фахівці найбільш потрібні та як боротися з ейджизмом під час пошуку роботи? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з експертом сайту з пошуку роботи Максимом Пилипенком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінився ринок праці та як знайти роботу в умовах війни (поради експерта в "Сніданку з 1+1")

ТОП-5 найзатребуваніших спеціалістів 2023

  • Продавець-консультант
  • Менеджер з продажу
  • Бухгалтер
  • Водій
  • Кухар

За словами есперта Максима Пилипенка, найбільша конкуренція спостерігається серед інтернет-професій, а найменша — в медичній сфері.

"Найбільш конкурентними є спеціальності SMM-менеджер, маркетолог. В офлайні це адміністратор салону краси. Найменша конкуренція спостерігається серед лікарів УЗД, офтальмологів та отоларингологів".

Пошук роботи 2023

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати для ВПО у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності: як та де отримати гроші

Ейджизм під час пошуку роботи: як працевлаштуватися старшим людям

Через повномасштабну війну величезна кількість українців лишилася без роботи. Багато хто скаржаться на відмову роботодавців через вік. Як шукати роботу людям старшого віку?

"Справді, ейджизм є одним з частих звернень шукачів. Тут потрібно аналізувати окремо роботодавців та шукачів. Перше, що потрібно зробити, — написати резюме та супровідний лист, в якому вказати ваші навички та знання, які потрібні саме для виконання обов'язків цієї професії. Вік не вказуйте. Є компанії, які при працевлаштувані умисно приховують вік для керівників та лишають лише знання і досвід. Таким чином вони намагаються уникнути упереджене ставлення до потенційного працівника", — пояснив Максим Пилипенко.

Головні правила з пошуку роботи:

♦ не вважати свій вік перевагою;
♦ вчитися;
♦ не зупинятися після невдалих спроб;
♦ орієнтуватися на відгук рекрутера.

"На співбесіді слід сфокусуватися саме на професії. Наприклад, якщо ми говоримо про вакансію оператор кол-центру, то бажано розповідати про те, що підходить для цієї професії: як ви швидко розібралися з інструкцією до телефону чи телевізора або врегулювали конфлікт із сусідами. Якщо вам відмовляють, важливо запитати у рекрутера причину. Частіше за все не вистачає певних знань, навичок в цій професії. Рекрутер може порадити, де навчатися. Необхідно вчитися, щоб бути в тренді технологічних новинок, інформації", — рекомендує експерт з пошуку роботи.

Фото: Freepik

Новини по темі