Суцільна хімія чи натуральний продукт: експертка розвінчала найпоширеніший міф про розчинну каву

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Розчинна кава: чим відрізняється від зернової та чи безпечно вживати
Freepik
Поділитися:

Розчинна кава колись змінила світ і стала невід’ємною частиною ранкових ритуалів мільйонів людей, але існує думка. що таку каву вживати не дуже корисно. Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1 виявив, чи дійсно вона поступається зерновій за якістю.

На початку XX століття у Бразилії спостерігали небувало великі врожаї кавових зерен. Проблема полягала в тому, що значна частина зібраного урожаю просто псувалася через неможливість його довготривалого зберігання. Саме тоді бразильський уряд звернувся до швейцарської компанії Nestlé з проханням знайти спосіб збереження кави.

Це призвело до створення унікальної технології виготовлення розчинної кави. Головним завданням було непростим: зберегти смак і аромат напою після висушування екстракту. В результаті новий продукт підкорив світ своєю простотою у приготуванні та зручністю. Відтоді розчинна кава стала популярною у багатьох країнах і залишається затребуваною до сьогодні.

Як виготовляють розчинну каву?

Сьогодні на ринку представлено безліч видів розчинної кави, але основні два:

  • Гранульована: виготовляється методом заморожування кавового екстракту. В процесі випаровування вологи залишаються гранули, які легко розчиняються у воді.
  • Порошкоподібна: кава проходить процес висушування під високими температурами, що впливає на її смакові характеристики.

Щоб розвіяти міфи про «хімічну» розчинну каву, Сніданок з 1+1 звернувся до професорки Олени Сидоренко - експертки з харчових технологій.

«Це натуральний продукт. Так, у процесі приготування екстракту частина ароматичних речовин втрачається, але розчинна кава все одно виконує свою основну функцію».

За словами Олени, якщо до складу кави входить лише один інгредієнт — кава натуральна смажена, то жодних небезпечних домішок там немає. Щодо безпечної дози розчинної кави, експертка пояснює:

«Одна чашка розчинної кави містить близько 100 мг кофеїну. Дорослі можуть випивати до чотирьох чашок на день (не більше 400 мг кофеїну). Для вагітних жінок норма — не більше 200 мг кофеїну на день, тобто максимум дві чашки».

Щоб отримати якісний напій, важливо дотримуватись простих правил:

  1. Вода не повинна бути окропом (100°С), а мати температуру 85–90°С.
  2. Якщо у вас є чайник із терморегуляцією, встановіть 90°С.
  3. Оптимальна кількість кави — одна чайна ложка на чашку. Якщо хочете міцніший напій — беріть дві ложки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їмо нітрати чи вітаміни: у чому небезпека ранніх овочів і чи варто включати їх у свій раціон

Новини по темі
Всі новини