Сезонна алергія: як виникає та як визначити подразники (коментує алерголог)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Алергія: основні симптоми та профілактика — коментує алерголог — 1+1
freepik.com

Як уникнути подразників під час цвітіння?

Поділитися:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, алергія — в трійці найпоширеніших хвороб і щороку ця статистика погіршується, каже лікар алерголог Олександр Назаренко у "Сніданку з 1+1": 

"Найбільше зростання алергії за прогнозами очікуємо 2030 року. Всі люди на планеті Земля будуть мати таку хворобу. як алергія, тому що вона пов'язана з імунною системою. Це і вплив екології також. Більш того, алергія має генетичну схильність, тому дуже важливо розуміти, якщо батьки мають істинну алергію, то й дитина буде точно мати алергію. Тобто, якщо у вас зараз немає алергії, це не означає, що так буде завжди. Алергія може з'явитися у будь-який момент".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Сніданку з 1+1» алерголог пояснила, як відрізнити алергію від застуди і чи буває при алергії температура

Основні симптоми алергії на весняне цвітіння 

1. Чхання 
2. Закладеність носа 
3. Свербіж в очах
4. Головний біль 

Якщо подразник опускаються дихальними шляхами, то це може призвести до серйозніших наслідків, і навіть до бронхіальної астми. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезонна алергія: симптоми, періоди цвітіння рослин-алергенів, як полегшити свій стан (рекомендації від МОЗ)

Як уникнути сезонної алергії

Щоб у період цвітіння уникнути ризиків, лікарі радять:

1. Носити вологу маску 
2. У вітряну погоду зачиняти вікна 
3. Не гуляти з десятої до п'ятнадцятої вдень
4. Обов'язково мити руки після вулиці 
5. Приймати душ регулярно 
6. Робити вологе прибирання у квартирі 

"Важливо не забувати, що крім оцих всіх застережень є алерген-специфічна імунотерапія, яка виліковує пацієнта. Вихід є. Але після сезону алергії пацієнт забуває про те, що треба пройти обстеження та лікування, а згадує, коли вже наступає наступний сезон. Але на жаль, він може бути сильнішим", - зазначає лікар-алерголог.

Коли що цвіте можна дізнатись заздалегідь: можна відстежувати за допомогою спеціального прогнозу алергії в Україні. Його можна знайти на ресурсах Мінздоров'я.

Як уникнути подразників під час цвітіння, дивіться:

Новини по темі