Алергія на амброзію: що робити, як попередити та лікувати? Алерговакцинація та календар цвітіння рослин (розповідає лікар-алерголог)

Алергія на амброзію: профілактика, лікування. Що таке алерговакцинація та календар цвітіння рослин?
wikipedia.org/Andrew Butko

Алергія на амброзію – поширена проблема літньої пори року. Що робити, якщо алергічна реакція розвинулася? Що таке алерговакцинація та для чого потрібен календар цвітіння рослин?

Поділитися:

Алергія на амброзію – проблема, яка щороку гостро постає в середині літа. А все через те, що в липні амброзія починає цвісти. Її суцвіття містить пилок, елементи якого можуть викликати алергічну реакцію. Цей пилок розповсюджується з повітрям на доволі великі відстані. Як боротися з проблемою? Розбиралися у студії шоу «Твій день».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Сніданку з 1+1» алерголог пояснила, як відрізнити алергію від застуди і чи буває при алергії температура

Лікарка-алергологиня Майя Руселевич коментує:

Наш організм реагує на білкову структуру. Рослини мають різні види білків. Коли людина має неадекватну відповідь, так звану гіперреакцію на алерген (один з білків в певній рослині), у неї з’являються симптоми алергії.

Симптоми алергії широко відомі. Це:

  • алергічний нежить;
  • закладеність носа;
  • свербіж, почервоніння очей;
  • чихання, кашель;
  • сльозотеча;
  • висипання на шкірі;
  • почервоніння, свербіж шкіри.

Чи можна ефективно лікувати алергію на амброзію та будь-яку іншу алергію? Лікарка стверджує – так, можна. Для цього за допомогою діагностики слід визначити мажорний (головний) алерген, після чого поступово вводити його до організму мікроскопічними дозами. З часом організм звикає до алергену та не відповідає на нього гострими реакціями. Такий спосіб лікування називається специфічна імунотерапія, або алерговакцинація. Призначати таке доволі тривале лікування може виключно лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антидепресанти: як діють на мозок, наскільки безпечні? Правила вживання антидепресантів і постковідний синдром – коментує лікар

Якщо у вас є схильність до алергічних реакцій на пилок рослин, слідкуйте за календарем цвітіння рослин. Наприклад, у липні цвіте амброзія, у серпні – полин, у вересні – лобода.

календар цвітіння рослин

Якщо на ці рослини є алергічна реакція, краще на період їх цвітіння поїхати у відпустку в регіон, де їх росте менше. З картою розповсюдження амброзії на території України можна ознайомитися за посиланням. Якщо ж такої можливості немає, варто в цей період менше знаходитися на вулиці, намагатися не відкривати вікна, частіше робити вологе прибирання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати отруйний борщівник: опіки та перша допомога

Боротися з амброзією на своїх присадибних ділянках найкраще ще до її цвітіння, тобто на початку літа. Найбільш ефективний спосіб – виривати молоду рослину з корінням.

Більше про алергію на амброзію та способи боротьби з нею дивіться у випуску шоу «Твій день» від 13 липня 2021 року.