Схиляли до самогубства та казали вигризти патріотичне тату зубами: ексклюзивно до «Сніданку з 1+1» завітала звільнена парамедикиня з позивним «Тайра» і розповіла про три місяці жорсткого полону

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Схиляли до самогубства та казали вигризти патріотичне тату зубами: ексклюзивно до «Сніданку з 1+1» завітала звільнена парамедикиня з позивним «Тайра» і розповіла про три місяці жорсткого полону

Юлія Паєвська вперше наживо завітала у гостьовий ефір українського телебачення після полону

Поділитися:

Ексклюзивно до «Сніданку з 1+1» завітала відома парамедикиня Юлія Паєвська, яку усі українці знають як «Тайру». Це її перший гостьовий телеефір після російського полону. Лікарі заборонили їй спілкуватися із журналістами, проте вона вирішила порушити мовчанку та завітати до студії «Сніданку з 1+1», аби наживо розповісти, якими були три місяці полону і що дозволило триматись.

«Тайру» затримали 16 березня на блокпості у селищі Мангуш, за 15 км від Маріуполя. Це сталось під час евакуації жінок і дітей, яку здійснювала Юлія. За день до полону жінці вдалось світовим ЗМІ передати відео зі своєї нагрудної камери з відеосвідоцтвами дій російської армії проти цивільного населення. За словами парамедикині, рашисти тримають полонених у нелюдських умовах. Зазвичай це маленькі камери, які не пристосовані на таку кількість людей. Росіяни обрали наджорсткий режим утримання, що не дозволяє людям навіть відпочити у камері.

«Постійно увімкнена лампочка, ніколи не вимикається світло. Нас ніколи не виводили гуляти, жінки не отримували передачок, навіть ті, у кого родичі в Донецьку. Дозволяли їм передавати тільки ліки. На правду, я можу сказати, що мені ще пощастило. Могло би бути набагато гірше», — поділилась парамедикиня.

Окрім того, «Тайра наголосила, що весь час їм ворог брехав, говорячи, що українська влада з України втекла, а російські війська вже беруть Харків та Дніпро.

«Психологічно дуже важко. Я дійсно витримала тому, що займалась східними єдиноборствами та практикувала йогу. Це допомагало сконцентруватись, зберігати контроль над собою, правильно дихати. Вони розповідали, що влада нас залишила, в Україні нікого немає, вся Верховна Рада втекла. І багато людей вірили. Та я ніколи не вірила, бо розуміла, що ворог ніколи правди не скаже. Один раз вони сказали правду, повідомили, що можливий обмін. І я чомусь відчула, що це правда», — прокоментувала Юлія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНа острові Зміїний бійці ЗСУ встановили державний прапор України (фото)

Кремлівські пропагандисти зробили її нелюдом для російського телебачення, порівнюючи з Гітлером. Парамедикиня згадала, що на одному з допитів, який вони знімали, росіяни сказали, що не знайшли про неї жодної негативної інформації і запитали, чому українці так добре до неї ставляться. Своєю чергою, Юлія відповіла:

«Можливо, я певний символ». 

Зараз «Тайра» говорить, що своєю відповіддю, можливо, подарувала їм ідею для створення телевізійного образу в росії.  Пропагандисти розповідали, що Юлія наче б то вбила матерів дітей та прикривалася ними. Сама жінка говорить: вони хотіли, щоб вона у цьому зізналась. Проте «Тайра» не піддалась на їхню провокацію та усе заперечувала.

Юлія розповіла, що під час полону вона відчувала найбільший страх в своєму житті, проте ніяк цього не демонструвала ворогам. Росіяни постійно звертали увагу на татуювання волонтерки, особливо на напис на руці «Слава Україні – Героям Слава». І додала:

«Вони казали, щоб я вигризла її зубами. Маю надію, що це був жарт такий. Я сказала «можете зрізати, якщо хочете, можете навіть мене пристрелити».

Рашисти намагались схилити жінку до самогубства. Як наголошує Юлія, їм було це навіть вигідно, щоб придумати якусь «цікаву історію». «Тайра» впевнена, що знайти в собі сили витримати цей полон їй допомогла підтримка українців та людей з усього світу.

Тайра на Сніданок з 1+1

Також ексклюзивно у «Сніданку з 1+1» Юлія Паєвська звернулась до глядачів з тимчасово окупованих регіонів України та наголосила ні в якому разі не вірити ворогові, якщо з них хтось потрапить до полону.

«Вони постійно будуть вас дурити. Вони постійно формулюватимуть питання так, щоб ви збились та почали оббріхувати себе, командирів або друзів підставляти. Не брешіть, бо багато питань і ви заплутаєтесь та забудете, що сказали. Особливо якщо це відкрита інформація, яку знають всі»,— прокоментувала жінка.

Щодо того, як поводитись близькому оточенню з людьми, яких звільнили з полону, «Тайра» говорить, що все залежить від рівня травматизації людини та її психотипу, який проявляться поступово. І додала наступне:

«Може людина хоче самотності, може, навпаки, в люди вийти, поїхати на море, поїхати за кордон. Людині треба дати вибір, бо там ми не маємо вибору. Ми маємо вибір тільки жити чи померти».

Наразі колишня полонена має намір до всього світу донести, яким насправді росія є жорстоким ворогом і зробити від себе усі можливе, аби про це дізнались усі.

«Я приймаю цю місію і розумію, наскільки вона важлива. Хочу донести усьому світові, що там відбувається. І з яким ворогом вони мають справу, який він підступний… Я дуже виснажена, втомлена, тримісячний страх постійний вичавив з мене багато сил, але я зберусь та буду працювати далі. І так само Україна мусить зібратись, віднайти себе, черпати сили в історії, бо ми маємо гідну історію. Наші предки надихають мене і я думаю, що ми впораємось з цією бідою», — поділилась «Тайра».

Не дивлячись на виснаженість, жінка вже має бажання повернутись на фронт. Проте, за станом її здоров’я лікарі поки не дозволяють цього зробити, тому Юлія наголосила, що зараз займатиметься відновленням, сімейними та домашніми справами.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі