Як правильно плести вінки та загадувати бажання на Івана Купала: у «Сніданку з 1+1» розповіла письменниця Лада Лузіна

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як плести вінок та загадувати бажання у свято Івана Купала: розповідає Лада Лузіна
Facebook Lada Luzina

Що треба знати про обряди на Івана Купала? Розповідає Лада Лузіна.

Поділитися:

Вже завтра, 7 липня, буде свято Івана Купала. Це традиційне старослов'янське свято, яке пройшло крізь віка і дуже полюбилося українцям. Про ритуали, пов'язані з цим днем, а також з ніччю з 6 на 7 липня, у студії "Сніданку з 1+1" розповіла письменниця та дослідниця старовинних українських традицій Лада Лузіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірші на Івана Купала та пісні на Івана купала

На Івана Купала традиційно плетуть вінки: для святкування, гадання, ритуалів та загадування бажань. Лада Лузіна наголошує, що Івана Купала здавна святкували не лише дівчата, а й хлопці. І чоловіки теж плели вінки, але не з квіток чи трави, а з кленового листя. А ось саме дівчата й жінки вважалися провідниками магічної сили в день свята Івана Купала. Письменниця зауважує:

"На Івана Купала не лише папороть, а й усі рослини вважаються чарівними. Вінок потрібен, щоб "підключитися" до світу чар".

Вінок використовували і для гадання на Івана Купала: загадували бажання і пускали його на воду. Якщо вінок поплив далеко, бажання виповниться, якщо потонув чи розплівся – не збудеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Петра і Павла 2022: дата, традиції і прикмети

А про те, що не можна робити на Івана Купала 2022, Лада Лузіна говорить:

"Не можна купатися в ніч на Івана Купала та порушувати комендантську годину".

Адже пам'ятаємо, що йде війна, і вночі мусимо залишатися вдома. Тож традиційні нічні святкування на Івана Купала варто залишити на майбутнє, у мирній Україні після нашої перемоги.

Про "обряд Лелі-Лялі" та про те, як правильно загадувати бажання на Івана Купала, дивіться поради Лади Лузіної у "Сніданку з 1+1":

Новини по темі