Скандал з утилізацією репродуктивних клітин військових: розбиралися у “Сніданку з 1+1”

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи дійсно утилізуватимуть репродуктивний матеріал загиблих військових без згоди родини?

Поділитися:

Верховна Рада у другому читанні законопроєкту № 8011 прийняла поправку, за якою обовʼязковою є утилізація біоматеріалу загиблих військових:

“У разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх зберігання припиняється з подальшою утилізацією”.

Медичний адвокат Олена Бабич у своєму інтервʼю “Сніданку з 1+1”, що виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна", розповіла, що до неї звернулась вдова військовослужбовця, адже в одній з клінік їй відмовили у використанні репродуктивних клітин її загиблого чоловіка:

“Вдова звернулась до приватної клініки, де зберігався біоматеріал її чоловіка. На жаль, зовсім нещодавно її чоловік загинув. А репродуктологи відповіли, що не можуть продовжувати лікування з використанням цього репродуктивного матеріалу”.

Оксана Дмитрієва, народна депутатка та авторка цього закону, запевняє, що він був націлений на соціальну підтримку наших захисників:

“Це стосується соціальної гарантії того, що наші захисники та захисниці можуть зберігати свої репродуктивні клітини коштом держави. Сама суть цього закону полягала в цьому і жодних утилізацій у законі бути не може”.

У листопаді 2023 року Верховна Рада у першому читанні прийняла закон, який передбачає, що держава забезпечить українським військовим безкоштовний забір та збереження їхніх репродуктивних клітин.

“Паралельно цей законопроєкт мав йти загальним законом по репродуктивному здоровʼю, по допоміжним репродуктивним технологіям. Там все мало бути чітко прописано. Це стосується і утилізації, і як вона має відбуватись, і взагалі - має вона бути чи ні. Закон №8011 був прийнятий, а закон по загальному репродуктивному здоровʼю – ні.” – розповідає про появу поправки авторка закону.

Автор поправки Михайло Радуцький вже відреагував на обурення громадян стосовно даної ситуації. У своїх соцмережах нардеп написав, що заморожений біоматеріал загиблих воїнів ніхто утилізувати не буде і підтвердив, що прийняту норму перепишуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Система "Оберіг": яку інформацію знатиме ТЦК про військовозобов'язан

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі