Соціальні зміни в Україні з квітня: перерахунок пенсій, спрощена система оподаткування та безкоштовне розмитнення автомобілів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Соціальні зміни для українців у квітні: пенсії, податки, розмитнення авто
freepik.com

На які зміни чекати українцям з квітня? Соціальні програми, пов'язані з воєнним станом.

Поділитися:

У квітні на українців чекають важливі соціальні зміни, пов'язані з податками, перерахуванням пенсій та правилами розмитнення авто. З подробицями розбиралися у "Сніданку. Онлайн". Важливі впровадження у соціальній сфері пов'язані з воєнним станом та прагненням допомогти українцям у скрутні часи і зберегти нашу економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати переселенцям, працевлаштування та компенсація за комунальні платежі: прем'єр-міністр України назвав дати та суми виплат

Соціальні зміни в Україні, пов'язані з воєнним станом

Щорічно в квітні українським працюючим пенсіонерам перераховують пенсії. Попри воєнний стан, цього року перерахунок теж відбудеться, запевняють в Уряді. Перерахунк здійснять з 1 квітня, а отримати нові пенсії можна буде лише у липні поточного року. Для даного перерахунку потрібні деякі перераховані нижче умови:

пенсії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова компенсація від держави власникам житла, у яких безкоштовно живуть переселенці: яку суму і як можна отримати (соціальний проєкт «Прихисток»)

Ще в березні почав діяти новий пакет пільг для підприємців. А вже з 1 квітня ФОПи 1-ї та 2-ї групи мають право не сплачувати єдний податок, навіть якщо у них є дохід. Така норма діятиме до кінця воєнного стану.

податки

Великому бізнесу теж пішли назустріч: дозволили перейти на спрощену систему оподаткування. ФОПи 3-ї групи мають можливість сплачувати єдиний податок у розмірі 2% замість 5%.

податки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНІСЕФ розпочинає програму грошової допомоги українським багатодітним сім’ям, які постраждали через війну: як подати заявку та отримати кошти

Ще одна важлива зміна стосується правил розмитнення автомобілів, завезених в Україну з-за кордону. Парламент вже вніс важливі зміни до податкового кодексу, законопроєкт про це ще має підписати Президент. Ці зміни передбачають скасування митних платежів для фізичних осіб, тобто авто, завезене з-за кордону, можна буде розмитнити безкоштовно. Влада наважилася на це, аби піти назустріч волонтерам, які привозять до України транспорт для оборони і допомоги бійцям. Наголошуємо, дана норма буде діяти після підписання законопроєкту Президентом України, а також лише для фізичних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо не встигли замінити водійське посвідчення до війни: роз’яснення від «Дії»

Також повідомляється, що у більшості областей України починається прийом заяв у перші класи шкіл на наступний навчальний рік. А ще від сьогодні починають працювати заклади культури і мистецтв у містах, де наразі безпечно: театри та музеї матимуть власний розклад і у разі повітряної тривоги відвідувачі та працівники повинні проходити до укриттів.

Детальніше про соціальні зміни в Україні дивіться у відео:

Новини по темі