Щоденники війни: історія 15-річної дівчини, якій вдалось зберігати спокій у жахах блокадного Маріуполя та знімати відеощоденник

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Щоденники війни: як 15-річна дівчина вела відеощоденник з блокадного Маріуполя

Українська Анна Франк, 15-річна Альона вела відеощоденник із блокадного Маріуполя

Поділитися:

15-річна Альона Загреба провела три тижні у блокадному Маріуполі. Вона зафільмувала унікальні кадри зі свого життя. Під постійними обстрілами, без зв’язку, опалення, світла та води. Дівчина народилася в Донецьку. У 2010 з родиною переїхала до міста Красний Луч, що на Луганщині. Через бойові дії в місті та проголошення так званої ЛНР родина вимушена була знов переїхати. Спочатку до Покровська, а потім знов до Маріуполя. У Маріуполі в Альони з’явилось нове хобі: знімати та монтувати відео. Дівчина любить знімати локації Маріуполя: і драмтеатр, і старенькі вулички, і Азовське море. Альона розповіла у "Щоденниках війни", як вони жили у блокадному місті та як вдалося вибратись звідти.

24 лютого, коли росія напала на Україну, а Маріуполь оточили окупанти, Альона вирішила зафільмувати життя в блокадному місті, щоб показати родичам:

«Я не збиралась виставляти відео, але потім вирішила, що необхідно показати своїм друзям. Виставила в телеграм. Потім брат попросив виставити в Instagram, де воно розлетілось інтернетом».

Зів’ялі від холоду кімнатні рослини, розтрощені вікна власної квартири, пожежа від снаряда в сусідньому будинку – це лише частина того, що на власні очі Альона побачила за перші дні війни. Сім’я налагодила побут: батьки Альони готували суп на багатті. Дівчина збирала сніг, щоб у родини була вода. Вона навіть зліпила маленького сніговика. Згодом, через обстріли їм довелось перебратися до квартири знайомих. Там під час авіанальоту скло впало на ліжко Альони. Дівчина захистилася тільки завдяки ковдрі, під якою намагалася зігрітися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми були впевнені, що цивільне населення не постраждає, ми навіть у підвал спочатку не спускалися": історія жінки, яка пережила бомбардування в Маріуполі та змогла виїхати

На страх та ризик родина вирішила виїхати з Маріуполя. Зараз дівчина під мирним небом Люксембургу, проте досі прокидається о 4 ранку: саме в цей час щодня російська армія починала бомбардування Маріуполя:

«Зараз я мрію, щоб війна закінчилась і щоб ми пішли святкувати перемогу України. Також, я хочу, щоб відбудували Маріуполь та приїхати туди подивитись, на скільки красивішим стало місто».

Альона розповіла під час прямого включення у «Сніданок. Онлайн», чому їх родина жодного разу не спускалась у підвал:

«По-перше, мама цитувала вірші з Біблії, по-друге, мама була спокійною і по-третє, підвали не були обладнані для того, що б у них ховатися. Там був всього один вихід і зараз дуже багато випадків, що їх завалює і звідти нікого не дістають».

Дівчина розповіла, як їй вдавалося без світла, яке у Маріуполі вимкнули 2 березня, фільмувати на телефон усе, що відбувалося:

«У нас було 6 павербанків на 3 людини і я заряджала телефон усього два рази за два тижні. Коли ми виїздили, у нас ще лишались зарядженими павербанки».

Альона також розказала, я сім’ї вдалось евакуюватись з Маріуполя:

«15 березня тато зловив зв’язок. Подзвонив брат та сказав, що відбулась евакуація. Ми спочатку не повірили, але 16 березня у дворі люди почали збиратися виїжджати й ми теж поїхали разом з ними на свій страх та ризик, тому що казали, що машини розстрілюють».

15-річна дівчина поділилася своїми секретами витримки, адже на усіх відео та після усього пережитого вона говорить дуже спокійним, виваженим голосом навіть без натяку на паніку та страх:

«Мабуть, головне правило це те, що батьки були спокійні. Мама зараз каже, що коли мама спокійна, то і дитина спокійна».

Дівчина за час блокади знімала влог, збирала сніг, ходила за питною водою до лікарні, заспокоювала свого кота, який тремтів. Загалом, було чим зайнятися без інтернету. Альону вже порівнюють з Анною Франк, яка писала щоденник в Амстердамі під час Другої світової війни. Дівчина перебуває зовсім поруч з Нідерландами, де писала Анна Франк – у Люксембурзі. Зараз у неї майже немає часу знімати влоги. Альона мріє повернутися до Маріуполя, побачити рідні місця: драмтеатр, пірс та Площа Свободи. Також дівчина дуже хоче погуляти по містах України та відсвяткувати перемогу.

Дивіться сюжет, як 15-річна Альона вела відеощоденник із блокадного Маріуполя:

Новини по темі