Ступор, сум та туга: що робити, якщо під час війни емоції паралізують (поради психолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Під час війни перестали повноцінно відчувати емоції: що робити, аби вийти зі стану емоційного оніміння (розповіла психолог)
Pexels/Elijah O'donnell

Під час війни перестали повноцінно відчувати емоції: що робити, аби реабілітуватися?

Поділитися:

Вже минуло 50 днів з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну — наш емоційний стан змінюється, мозок адаптується. Через це може настати період емоційного оніміння: наскільки небезпечний цей стан та як повернути собі почуття й змогу відчувати емоції у "Сніданку з 1+1" розповіла психолог Ганна Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пост травматичний стресовий розлад: симптоми, як уникнути та що робити, якщо відчуваєте на собі усі ознаки (поради військового психолога)

Як розповіла психологиня, коли людина спустошена та втомлюється психічно, у її голові думки тільки про те, що оточує її у реальності. Тобто війна для нас стає патологічною, але нормою. 

У психологічного оніміння є два напрямки:

емоційне оніміння

Ганна Кушнірук пояснила:

Ті люди, які роздратовані, зараз дуже небезпечні: якщо вони кидатимуться на все, що їх емоційно збуджує, вони дуже швидко втомляться. У такому разі у них постійно панічний стан і тоді треба звертатися до терапевта. Але у жодному разі не можна самостійно вживати будь-які заспокійливі ліки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що варто знати людям, які пережили сексуальне насилля під час війни (поради правозахисників)

Як себе привести зараз в норму? Як вийти зі стану емоційного оніміння? Психологиня розповіла:

У людини, яка знаходиться у такому стані спустошення, працює функція раціоналізації. Єдине, як вони можуть себе привести зараз до ладу — це використати той самий метод раціоналізації. Наприклад: "так, я зараз знаю, що можливо мав би відчувати більше емоцій, але я знаю, що потрібно робити у цій ситуації". Потрібно продовжувати діяти, потрібно доглядати за собою й за близькими — робити свою справу. Тобто цей раціональний контекст потрібно зберегти й в діях, а не просто дозволити собі спустошеність й деперсоналізацію. Проте у таких людей обов'язково все буде з часом добре.

Ганна також зазначила, що не існує людей, у яких життя ніяк не змінилося після настання війни. Це ілюзія. Зміни в житті таких людей відбуваються, але вони просто вміють себе адаптувати.

Дивіться сюжет:

Новини по темі