Святий вечір: як приготувати багату кутю (традиційний рецепт з пшениці)
Кутя на Різдво: рецепт куті із пшениці (як варити пшеницю на кутю)
Святвечір – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначають ввечері напередодні Різдва. Зі Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті, яка називається багата (існує ще "щедра" кутя та "голодна" кутя, які готують на подальші січневі свята). 6 січня християни ще дотримуються різдвяного посту, тому на столі перед Різдвом всі пісні страви.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст: пісні страви на кожен день (рецепти)
Коли на небі з'явиться перша зірка, вся родина збирається на святкову вечерю за столом, на якому головною стравою є кутя на Різдво. З давніх-давен кутю на Святвечір готували з пшениці. Даємо два традиційних рецепти від ведучого "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях з 6:30 по 9:30 на "1+1 Україна", Руслана Сенічкіна та народного шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
ТРАДИЦІЙНА КУТЯ З ПШЕНИЦІ
У програмі "Сніданок з 1+1" Руслан Сенічкін розповів, як приготувати традиційну кутю з пшениці.
Як варити пшеницю на кутю
1. Промити і замочити пшеницю в холодній воді на дві години.
2. Відварити її 2 год на маленькому вогні.
3. Зварену пшеницю краще ще раз промити кип'яченою водою.
Як приготувати кутю з пшениці
1. Відварити пшеницю.
2. Висипати мак у макітру, додати цукор. Перетовкти. Висипати суміш у миску.
►Мак для куті треба ретельно вимішувати доти, поки він не побіліє.
►Кажуть у народі, робити це треба лише за годинниковою стрілкою.
3. Перетерти в макітрі горіхи. Додати до маку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як легко почистити волоські горіхи і мигдаль
4. Порізати чорнослив і курагу. Додати до суміші.
5. Додати варену пшеницю та мед. Перемішати.
►Мед та горіхи кладуть у кутю, щоб страва була багата, а весь рік був солодким.
Якщо кутя вийшла густа, додайте узвар або кип'ячену воду, – радить Руслан Сенічкін.
КУТЯ НА РІЗДВО: рецепт куті з пшениці від Євгена Клопотенка
Знаменитий кухар на своєму сайті опублікував свій оригінальний рецепт, який називає максимально наближеним до народного. Єдині відмінності — додавання кореня імбиру і цедри лимона. За рецептом Євгена Клопотенка перед поданням до столу кутя повинна настоятися в холодильнику 2 години.
Рецепт куті з пшениці: інгредієнти
1 склянка пшениці
4 склянки води
2 ст. л. соняшникової олії
2-3 ст. л. меду
2 ст. л. маку
1 жменя волоських горіхів
100 г кураги
1 жменя родзинок
1 лимон
1 см кореня імбиру.
Рецепт куті з пшениці: приготування
1. Залити на ніч 1 склянку пшениці 4 склянками води, щоб набухла. На наступний день злити воду і знову залити 4 склянками води. Поставити на маленький вогонь і варити 1 годину до готовності. Якщо після готовності пшениці ще залишиться вода, то її потрібно злити.
2. У теплу кашу покладіть 2 ст. л. соняшникової олії, щоб підкреслити смак пшениці.
3. Наріжте кубиками 100 г кураги. Якщо курага тверда, то попередньо запарте її в окропі на 5 хвилин.
4. Додайте порізану курагу разом із родзинками до каші.
5. Туди ж насипте 2 ст. л. маку та натріть 1 см кореня імбиру.
6. Порубайте жменю волоських горіхів та додайте їх у суміш. Перемішайте кашу.
7. Натріть цедру лимона на дрібній терці та додайте її разом з 2-3 ст. л. меду.
8. Скропіть суміш 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добряче перемішайте. Залиште кутю настоюватись у холодильнику мінімум на 2 години.