Тест на рівень грамотності від Олександра Авраменка та ознаки функціональної неграмотності (відео)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Сьогодні Міжнародний день грамотності. У студії «Сніданку з 1+1» відомий мовознавець Олександр Авраменко показав приклад тесту на рівень грамотності. Пройти його може кожен.

Поділитися:

Визначити рівень своєї грамотності просто: для цього слід пройти невеличке тестування, яке в ефірі «Сніданку з 1+1» спеціально до Міжнародного дня грамотності організував мовознавець Олександр Авраменко. Нижче приклади завдань з цього тесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 30-річчя Незалежності України говоримо про українську мову з найавторитетнішим філологом країни Олександром Авраменком

Правильно позначено наголос у слові:

А вИпадок

Б віднЕсти

В нОвий

Правильно написано слово:

А барокко

Б промінчик

В моркв’яний

Правильні відповіді на ці завдання можна дізнатися з відео вгорі. Також, переглянувши відео, можна пройти повне тестування та визначити свій рівень грамотноті.

Олександр АвраменкоФОТО: Instagram/olexandravramenko

Олександр Авраменко також розповів, що таке функціональна неграмотність та які її ознаки. Мовознавець сказав:

Функціональна неграмотність – це коли людина знає літери, вміє читати, але не любить цього робити, неправильно, частково або повністю не розуміє зміст прочитаного.

До інших ознак функціональної неграмотності Авраменко відносить:

  • нездатність розрізняти та розуміти підтекст у прочитаному;
  • незібраність під час читання;
  • відсутність або недостатню розвиненість критичного мислення.

Дивіться, як Олександр Авраменко відповідає на коментарі хейтерів у програмі «ЖВЛ»:

Олександр Авраменко зауважує – проблема недостатнього розвитку критичного мислення у людей зараз актуальна, як ніколи. Особливо це стосується дітей і пов’язано зі значним поширенням гаджетів, які активно використовуються вже з найменшого віку. Мовознавець розповідає:

Коли дитина отримує готовий сформований образ у мультику чи грі без будь-яких зусиль зі свого боку, їй немає потреби вчитися читати, уявляти, фантазувати. Через це часто діти формально вміють читати, а функціонально – ні, вони не розуміють значення прочитаного.

Тож Олександр Авраменко радить батькам більше читати своїм дітям та обмежувати їх у використанні гаджетів. І наводить приклад – Стів Джобс не давав планшет своїм дітям, оскільки розумів, що зловживання ним погано впливає на розвиток критичного мислення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Back to school: як впливає письмо від руки на розвиток дитини та як правильно обирати ручку (корисні поради)

Дивіться, що Олександр Авраменко розповів в гостях у шоу «Сніданок. Вихідний» 

Новини по темі