У «Сніданку з 1+1» наймолодший ректор України Трофименко розповів, як врятував документи студентів із розбитого Маріуполя

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
У «Сніданку з 1+1» наймолодший ректор України Трофименко розповів, як врятував документи студентів із розбитого Маріуполя

Микола разом із родиною та частиною співробітників виїхав до Дніпра, проте вже за декілька днів вирішив повернутися.

Поділитися:

Щодня у «Сніданку з 1+1» виходить рубрика «Щоденники війни», творцем якої є журналістка проєкту Наталка Щука, у ній розповідають історії українців в умовах війни, вони волею обставин опинились в найгарячіших воєнних точках нашої країни. У рамках рубрики до студії завітав наймолодший український ректор Микола Трофименко. У свої 37 він вже очолює Маріупольський державний університет та є депутатом міської ради. Навесні 2022 року в університеті планували закладати фундамент для нового навчального корпусу, проте свої корективи внесло повномасштабне вторгнення росії на територію України.

24 лютого на офіційній нараді керівництва ВНЗ було прийняте рішення вивести усі сервери та документи з міста. Микола разом із родиною та частиною співробітників виїхав до Дніпра, проте вже за декілька днів вирішив повернутися. Говорить, що не міг залишити 5000 студентів і працівників без стипендій та заробітної плати, тому особисто приїхав контролювати цей момент.

«Це, мабуть, відчуття совісті. Такі рішення не приймаються логічно, тут є якісь відчуття, що маєш зробити і з чим маєш жити потім. Окрім того, моя дружина відмовилась розлучатись, хоча я хотів її залишити в Дніпрі. Я трохи себе у цьому звинувачую, тому що треба було якось замкнути і поїхати, тому що ніхто не очікував, що на нас чекає в Маріуполі», — зазначив Трофименко.

Повернувшись до Маріуполя 26 лютого та вирішивши усі необхідні справи, вже через тиждень родина не могла виїхати з міста – його повністю оточили. Ректору разом із дружиною довелось жити у підвалі. Микола на власні очі бачив, як Маріуполь знищують.

Маріупольський державний університет

Ректор розповідає, що у блокадному місті залишалось близько 100 студентів, які жили у гуртожитку. Керівництво університету домовлялось з Червоним Хрестом, аби їм привозили поїсти, а зі свого боку комендант готувала для студентів з гуртожитку їжу на відкритому вогнищі під обстрілами. Деякі студенти намагались пішки покинути місто, окупанти їх перевіряли, забирали техніку, а студентів з Азербайджану взагалі намагались звинуватити у тому, що вони наче б то воювали з полком «Азов» та морською піхотою.  Трофименко говорить, що ці дії були зроблені для відтворення пропагандистської картинки.

Микола Трофименко

Щодня на оперативну зустріч з першим заступником міського голови приходили керівники підприємств, організацій та волонтерів, які залишились в блокадному Маріуполі. Говорить, що намагались зробити хоча б щось, аби допомогти містянам. Одна з таких нарад закінчилась трагічно.

«Ми приймали різні рішення, наприклад де вирити траншею у парках, щоб люди могли поховати своїх родичів, як прибрати уламки мін з доріг, щоб можна було хоч якось пересуватись під обстрілами. І під кінець наради у будівлю прилетіла ворожа міна, шибки повибивало, у спину директора одного з департаментів потрапив уламок. На цій нараді був і представник Червоного Хреста, який сказав, що спробують прокласти шлях для виїзду з міста. Ми прийняли рішення на свій страх і ризик покинути Маріуполь, адже залишатись було неможливо», — прокоментував ректор.

Щодо Маріупольського державного університету – наразі він повністю знищений, у кабінет Трофименка було пряме потрапляння снаряда. Говорить, що пропагандисти намагаються створити картинку, що університет відновляє роботу в окупованому Маріуполі, проте це фейк.

18 квітня завдяки тому, що усі робочі сервери та документи були вивезені, виш відновив абсолютно усі навчальні процеси, а студенти продовжили отримувати освіту онлайн. Наразі університет функціонує на базі Київського національного університету будівництва та архітектури.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України. Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Фото: www.facebook.com/mykola.trofymenko

Новини по темі