В Україні подорожчало зерно: що буде з цінами на хліб (пояснює економіст)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з цінами на хліб після подорожчання зерна — пояснює експерт
Freepik

Після підриву росіянами Каховської ГЕС ринок пшениці відреагував на підтоплення на півдні України. Чи зростуть ціни на хліб?

Поділитися:

В Україні подорожчало зерно, найбільше в ціні зросла соя та пшениця. Про це повідомила українська Універсальна Біржа. Чи варто очікувати подорожчання хліба? Розбиралися у "Сніданку з 1+1" разом з економістом Сергієм Фурсою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 липня в Україні зростуть ціни на пальне: чому та на скільки — пояснює експерт

Як повідомвляється, на ціну зерна вплинули декілька факторів, але найбільш імпульсивним став підрив росіянами Каховської ГЕС. Економіст Сергій Фурса називає стрімке здорожчання спекуляцією:

"Це був просто спекулятивний стрибок в один день. Це була емоційна реакція на велику подію, вплив якої було важко оцінити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підрив Каховської ГЕС вплине на стан Чорного моря та чим небезпечний витік прісної води

Найбільше за тиждень зросла в ціні фуражна пшениця, з якої роблять корм для тварин. Вона подорожчала майже на 2% відсотки. Зерно, з якого виготовляють борошно для хліба, теж змінилося в ціні. Пшениця третього класу додала близько піввідсотка, а другого класу, навпаки, подешевшала. Зрештою за кілька днів вартість збіжжя повернулася до попереднього рівня і на вартість хліба в Україні це ніяк не вплине.

"Ціни врівноважилися і насправді вибух на дамбі Каховської ГЕС жодним чином не вплине на ціну хліба. Впливає інфляційна динаміка. Зараз ми бачимо сповільненя інфляції, тобто ціни зростають, але помірніше, ніж минулого року".

Новини по темі