В Україні з 2022 року збільшать пенсії: кому і на скільки підвищать

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зростатимуть пенсії у 2022 році в Україні: на кого чекає збільшення
Pixabay/stevepb

На українців до кінця 2022-го чекає ще п'ять підвищень пенсій.

Поділитися:

Протягом 2022 року українцям пенсії підніматимуть у кілька етапів, повідомили у Міністерстві соцiальної політики України. У відомстві прогнозують, що розмір середньої пенсії вже в січні становитиме 4 тисячі гривень і протягом року виплати будуть зростати. Про це йдеться у "Сніданку з 1+1".

Всього до кінця 2022 року в Україні буде п'ять перерахувань пенсій. Масово перераховуватимуть виплати лише двічі: з 1 березня непрацюючим пенсіонерам та з 1 квітня – працюючим. Інші підвищення стосуються лише окремих категорій пенсіонерів. У березні планується індексація для пенсіонерів віком від 75 років: їм нарахують по 400 грн. У липні та в грудні виплати зростуть через збільшення прожиткового мінімуму. У жовтні також доплати отримають пенсіонери віком від 70 років: поо 300 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Субсидії, призначення та перерахунок пенсії, зміна місця реєстрації – «Дія» запускає нові соціальні послуги online

пенсії збільшення

Також стало відомо, що штрафи для ФОПів без касових апаратів планують відтермінувати на місяць. Такі зміни до законопроєкту пропонують у парламентському комітеті з фінансів і податкової політики. Це дасть час українцям для переходу на нові умови. З 1 січня 2022 року платники єдиного податку 2 та 4 групи мають здійснювати операції купівля/продаж через касові апарати. За недотримання норми передбачено штраф за першу операцію 100% від суми чека, за другу й наступні операції з порушенням доведеться сплатити 150% від суми чека. 

Про підвищення прожиткового мінімуму, пенсій, аліментів, дивіться сюжет:

Новини по темі