Аж до повної втрати зору: вчені назвали вид кави, який може нашкодити здоров'ю очей і підвищити ризик сліпоти
Учені назвали вид кави, який може нашкодити здоров'ю очей аж до повної втрати зору. Результати дослідження обговорили у Сніданку з 1+1.
Розчинна кава, один із найпопулярніших напоїв у світі, може бути не такою нешкідливою, як вважалося раніше. Нове масштабне дослідження виявило тривожний зв'язок між її вживанням і різким зростанням ризику розвитку вікової макулярної дегенерації (ВМД) - незворотного захворювання очей, що може призвести до повної втрати зору.
Риск збільшується майже в 7 разів
Вчені проаналізували генетичні дані понад 500 тисяч осіб і виявили: у людей з певною генетичною схильністю щоденне споживання розчинної кави збільшує ризик розвитку сухої форми ВМД майже в 7 разів. Саме суха форма цього захворювання вважається найпоширенішою і на сьогоднішній день невиліковною.
«Це генетичне перекриття свідчить про те, що можуть існувати спільні біологічні шляхи або метаболічні механізми, що пов'язують вживання розчинної кави з ризиком розвитку сухої ВМД», - пояснив доктор Сівей Лю, дослідник із Департаменту офтальмології госпіталю Шіян Тайхе при китайському медичному університеті.
За словами авторів дослідження, ці дані можуть лягти в основу персоналізованих стратегій профілактики, зокрема рекомендацій щодо способу життя, які ґрунтуються на генетичному профілі.
Що таке суха макулярна дегенерація
Суха ВМД вражає макулу - зону сітківки, що відповідає за центральний зір. З плином часу в пацієнтів виникають затуманні плями, труднощі під час читання, а у важких випадках - повна та незворотна втрата зору. Захворювання найчастіше розвивається у людей старшого віку і є однією з основних причин сліпоти в розвинених країнах.
Хоча на вік і гени вплинути неможливо, вибір способу життя може відігравати важливу роль у профілактиці. І тепер до списку факторів ризику, поряд із курінням і браком фізичної активності, додалася і розчинна кава.
«ВМД є провідною причиною втрати зору серед літніх людей у промислово розвинених країнах. Тому розпізнавання та управління факторами способу життя є важливими для уповільнення прогресування захворювання, збереження зору та поліпшення якості життя», — підкреслює доктор Лю.
Думка українського офтальмолога
Результати дослідження прокоментувала в ефірі Сніданку з 1+1 хірургиня-офтальмолог Яна Сірман:
«Дуже цікаве дослідження і найголовніше, що воно дуже потужне в плані вибірки - майже півмільйона людей - це велика доказова база. Це дослідження показало, що дійсно генетична схильність до макулярної дегенерації може потенціюватися з прийомом розчинної кави. Мільярди людей у всьому світі вживають розчинну каву, і знаючи таку інформацію, людина може повністю виключити зі свого раціону цей напій, щоб убезпечити себе», - зазначила вона.
Лікарка також додала, що дослідження не проливає світло на те, які саме компоненти розчинної кави можуть запускати патологічні процеси:
«Сказати, що саме міститься в розчинній каві, що провокує це захворювання, важко. Але однозначно можна зробити висновок, що краще перейти з розчинної кави на натуральну. І хочу наголосити, наскільки корисною є натуральна кава - для сітківки ока, стабілізації зору в людей із цукровим діабетом», - наголосила лікарка.
Автори дослідження планують продовжити роботу: вони хочуть підтвердити отримані висновки на інших групах населення, дослідити метаболічні механізми і з'ясувати, чи має розчинна кава прямий вплив на розвиток сухої форми ВМД. Також планується проведення довгострокових досліджень, щоб встановити можливий причинно-наслідковий зв'язок між споживанням розчинної кави та втратою зору.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
