Відсторонення від роботи невакцинованих працівників: кого можуть відсторонити, чи збережеться зарплата та робоче місце (розповідає експерт)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

З 8 листопада в Україні почали відсторонювати від роботи певні категорії працівників, якщо у них немає щеплення від COVID-19. Що про це розповідає експерт?

Поділитися:

З 8 листопада держслужбовців та працівників освіти в Україні відсторонюють від роботи, якщо вони не вакциновані проти COVID-19. Від сьогодні нових карантинних правил мають дотримуватися і народні депутати.

Про те, чи збережеться за відстороненим працівником робоче місце та чи буде він отримувати зарплату, у «Сніданку з 1+1» розповів в.о. Голови Держпраці Ігор Дегнера. Він розповідає:

«Звільнити точно не можуть. Якщо людина відмовляється від щеплення, має якісь внутрішні переконання з цього приводу, то це однозначно не є підставою для звільнення».

Але нещепленого працівника відсторонять від роботи, якщо він є держслубовцем чи працівником освіти, додає пан Дегнера. Щоб працівник знову приступив до виконання своїх службових обов’язків, повинен відбутися один з двох сценаріїв розвитку подій:

►усунення причин, які призвели до відсторонення (тобто людина повинна отримати хоча б 1-шу дозу вакцини від коронавірусу);

►закінчення карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як тренувати імунітет дітей на карантині: порадами ділиться педіатр Владислава Барзилович

Ігор Дегнера розповідає, що на час відсторонення за працівником не зберігається заробітна плата, але місце зберігається. Звісно, мова йде лише про офіційно оформлених працівників. Також посадовець додає:

«Роботодавець може прийняти іншу людину на період відсутності працівника, але лише до моменту виходу працівника, який був відсторонений».

Лікарняний такому відстороненому працівникові виплачуватися не буде, оскільки лікарняні – це компенсація втраченого доходу у зв’язку з хворобою. А оскільки на період відсторонення доходу для працівника не передбачається, відповідно і компенсації немає. Дивіться відео про те, що Україна повністю перейшла на електронні лікарняні:

Ігор Дегнера зауважує:

«Обов’язок роботодавця відсторонити невакцинованих працівників певних категорій підкріплений адміністративною відповідальністю за порушення положень Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Якщо ж роботодавець знехтував забороною не допускати до роботи працівників певних категорій (на сьогодні в Україні це держслужбовці та працівники освіти) без вакцинації від COVID-19, у разі перевірки йому загрожує штраф – від 34 до 170 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які є протипоказання до вакцинації та де можна отримати довідку тим, кому не можна щеплюватися – розповідає сімейний лікар

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

ФОТО: Pexels/Sora Shimazaki

Новини по темі