Випускний 2021: захмарні суми на свято та коментар юриста

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Випускний 2021: скільки коштує свято та на що скаржаться батьки
Pexels/Pavel Danilyuk

Соціальні мережі рясніють обговоренням випускних. Окрім захмарних сум на свято, питання виникає ще до формату проведення урочистостей під час карантину.

Поділитися:

Вся країна у жовтій карантинній зоні, проте свята для випускників пройдуть хіба що з деякими обмеженнями. Юрист та голова асоціації «Батьки SOS» Роман Бондаренко в студії "Сніданок з 1+1" прокоментував одну із найпоширеніших скарг батьків – закритий формат проведення урочистостей.

Батьків не допускають до закладів освіти так, наче дітей взяли в заручники і вимагають викуп. Очевидно, що це через карантин, але є альтернатива – урочисті заходи на вулиці. Доволі часто на ці заходи приходять люди, які не мають відношення до дітей – депутати, священнослужителі, а батьки стоять на «узбіччі» і за цим спостерігають.

Юрист Роман Бондаренко також додав, що за останньою постановою санітарного лікаря батьки мають право відвідувати заклади освіти, щоб виконувати свої безпосередні обов"язки, передбачені законом. Але є обмеження: наповнюваність залів повинна не перевищувати 50 відсотків, тобто половина батьків чи половина дітей. Звісно, у такому випадку урочистості на вулиці – чудова альтернатива для всіх. Ось за якими правилами будуть проводити святкові заходи просто неба в одній із київських шкіл.

випускний 2021

Чи не найбільший головний біль батьків – оплата за святкування. Роман Бондаренко рекомендує не перетворювати його на ярмарку марнославства.

Святкування випускного – це захід, який не має жодного юридичного відношення до школи. Батьки можуть зібратися будь-де и будь-коли або не зібратися. Це питання гаманця і здорового глузду. Я б радив прислухатися до дітей – це насамперед їх свято.

Неля Шовкопляс, як мама першачка, підтвердила поділ на два табори у батьківських спільнотах і зазначила, що інтереси дітей повністю підмінені інтересами батьків.

Я помітила, що дітям ці церемонії зовсім не потрібні. Їм цікавіше вийти в парк або в розважальну дитячу кімнату. Але є традиції, яких хочеться батькам: гарні фотосвітлини зі свята, привітати вчителів.

випускний 2021

«Внески чи побори», — ось у чому питання для більшості батьків. Хтось хоче гучного святкування на пам'ять, а для когось суми в тисячі грн абсолютно непідйомні. Роман Бондаренко рекомендує памятати найголовніше:

Рішення більшості батьків не є обов"язковим, воно носить лише рекомендаційний характер. І може виконуватися на підставі наказу директора. Межа щодо поборів – це виключно бажання батьків. Безоплатна освіта базується на тому, що за неї вже заплачено з податків, які сплачують батьки.

Скільки заплатили за випускний 11-класника із Тернополя та про що ще пишуть батьки у соцмережах про випусний 2021, дивись сюжети «Сніданок з 1+1»
 

Новини по темі