Як обрати якісний чай: поради Костянтина Грубича

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Листовий чи пакетований, зелений чи чорний: як обрати якісний та смачний чай.

Поділитися:

Чай — це напій, який супроводжує людство тисячоліттями. Здається, обрати чай простіше простого: чорний чи зелений, у пакетиках чи листовий. Проте за цими простими рішеннями ховається багато нюансів, які можуть значно вплинути на якість вашого напою. Як не помилитися з вибором чаю, розповів Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Як вибрати якісний чай

Почнемо з найважливіших аспектів, на які слід звертати увагу при виборі чаю. Він повинен бути не просто чорним або зеленим, а мати повну інформацію на упаковці — назва, сорт, виробник та країна походження, спосіб ферментації.

"Найголовніша ознака якості — листя чаю мають бути цілісними, одного кольору і форми", — зазначає Костянтин Грубич.

Зелений і чорний чай: в чому різниця

Зелений чай часто вважається кориснішим через меншу кількість обробки. Якщо у вашому зеленому чаї багато бруньок — це ознака дуже високої якості. Молоді листочки і зелені бруньки, які далі ферментуються, створюють неперевершений смак і аромат. Чорний чай — той самий зелений чай, але він пройшов тривалий процес технологічної обробки, ферментації та окислення.

"Якщо деякі виробники піддають його тепловій обробці, то це вже фальсифікація, результатом якої стає поганий чай", — наголошує Грубич.

Вологість

Вміст вологи в чаї — це дуже важливий показник якості. Він має бути від 3% до 7%. При неправильному зберіганні чай може вбирати вологу ззовні, що може загрожувати появою цвілі. Якщо чай увібрав зайву вологу, його можна знову висушити. Щоб перевірити, чи був чай повторно висушеним, розітріть листочок у руках. Якщо лист крихкий, то чай не дуже якісний.

Пінка та запах — ознаки якісного чаю

Якщо ви заварюєте хороший чай, то на поверхні має утворитися пінка. Чай заварюється щонайменше п'ять хвилин, і якщо пінка не утворюється, це означає, що чай крупнолистовий, оскільки навіть дуже якісні сорти пінки не дають. Запах чаю має бути не дуже різким і не відразливим. Лише у ароматизованих чаях допускаються специфічні запахи, наприклад, кардамону чи лимону.

Барвники у чаї: як розпізнати

Якщо чай фарбують, то ви можете це перевірити холодною водою. Треба залити чай холодною водою. Якщо на поверхні ви одразу побачите якийсь колір, то його підфарбували.

Пакетований чи листовий: який чай краще

Існує багато суперечок, який чай кращий: у пакетиках чи в пачках. У пакетиках чай найпопулярніший у світі, тому що споживачі не хочуть довго морочитися: заклав пакетик — отримав порцію чаю. Для перевірки якості можна взяти чай однакового виду і одного сорту, але в різному пакуванні: листовий чай і чай у пакетику. Залити окропом і спостерігати, який швидше завариться. Якщо чай якісний, то великої різниці не буде, адже пакетик — це лише про зручність. 

Дотримуйтесь цих простих порад, і ви зможете насолоджуватися чудовим напоєм, який принесе вам лише задоволення та користь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Українські міста під нападом мошок: як захиститися від болючих укусів
Безпечне споживання тортів: як вибрати свіжі кондитерські вироби — пояснив Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1"
Небезпечні укуси: чому українці масово потерпають від алергії

Новини по темі