Рафінована чи нерафінована: Костянтин Грубич поділився секретами вибору якісної соняшникової олії
Різні види соняшникової олії мають свої особливості на які варто звертати увагу, до них належать як зовнішній вигляд, так і спосіб використання.
Вибір олії може здатися звичною справою, але для тих, хто хоче дбати про своє здоров’я та якість продуктів у раціоні — насамперед важливо розуміти різницю між рафінованою та нерафінованою соняшниковою олією.
Костянтин Грубич в Сніданку з 1+1 поділився корисними рекомендаціями щодо того, як правильно вибрати олію та на що звертати увагу при покупці. Зокрема, він пояснив, чим відрізняються рафінована і нерафінована соняшникова олія, як уникнути сумнівних домішок і на які ознаки варто зважати при перевірці якості продукту.
Рафінована і нерафінована олія: у чому різниця
Рафінована олія проходить глибоке очищення, в результаті якого з неї видаляють забруднення та більшість корисних речовин. Вона має світліший колір, майже позбавлена запаху і характерного смаку. Головна перевага — висока температура димлення (230°C), що робить її ідеальною для смаження. Проте, через обробку, втрачаються більшість вітамінів та інших корисних елементів.
Нерафінована олія має темніший колір, насичений аромат і багатий склад, адже під час виробництва не проходить глибокого очищення. Вона зберігає корисні речовини, але через низьку температуру димлення (близько 107°C) не підходить для смаження — краще використовувати її у сирому вигляді, наприклад, для заправки салатів.
Як вибрати якісну олію: поради Костянтина Грубича
- Звертайте увагу на маркування. На упаковці має бути зазначено ДСТУ. Наприклад, для соняшникової олії — це ДСТУ 4492:2005. Такі дані свідчать про відповідність продукту встановленим стандартам якості.
- Перевірте прозорість. Якісна рафінована олія має бути чистою та прозорою, без осаду, який може свідчити про наявність домішок.
- Проведіть тест на воду. Додайте трохи солі до олії: якщо олія містить домішки води, сіль розчиниться. У якісній олії сіль просто осяде на дно.
- Виберіть правильну упаковку. Краще купувати олію в темній скляній тарі — так вона довше зберігає свої властивості, якщо упаковка пластикова, не зберігайте продукт довго. Найбільше цей пункт стосується саме нерафінованої олії.
- Зберігання. Зберігайте олію в прохолодному місці, якомога далі від прямих сонячних променів, щоб уникнути окислення.
- Уникайте запасів. Олія, особливо нерафінована, не має зберігатися довго. Краще споживати її протягом 3 місяців після покупки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжнє джерело енергії: Костянтин Грубич розповів, як обрати корисний злаковий батончик