Яким має бути правильний фіскальний чек на придбання товару

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

З 8 травня 2017 року усі підприємці, хто продає складну техніку із гарантійним талоном, мають видавати покупцю фіскальний чек.

Поділитися:

З чим пов’язана ця інновація, розбиралися експерти  у студії  програми «Сніданок на 1+1». Сюди  звернувся  покупець Юрій, який  назбирав 56 тис. гривен для того, щоб купити собі новий комп’ютер. Вирішив зекономити і знайшов в інтернеті пропозицію з найнижчою ціною. 

Компанія вислала Юрію комп’ютер з гарантійним талоном на 1 рік після перерахунку грошей, але вже через пів року техніка дала збій. Звернення до продавця проблему не вирішила  –  компанія відмовила у ремонті.  Юрій хотів звернутися до сервісного центру країни-виробника, до Америки, але це виявилось неможливим, бо продавець не надав чоловікові чек, а Юрій і не вимагав, бо на той час не розумів його важливість.  Відмовили у видачі чека і при повторному зверненні, коли дізналися, що Юрій хоче здійснити ремонт в офіційному сервісному центрі.  Постають питання чи легально ця техніка потрапила в Україну, чому продавець не хоче брати відповідальність за товар, та чинить перешкоди для ремонту у виробника?

В Україну масово йде нелегальний товар  - це, так званий сірий імпорт, який проходить поза митним оформленням, без  митного контролю, який уже тут легалізується від імені фізичних осіб-підприємців. Такий товар реалізується, в тому числі, за підробними  документами  і, відповідно, людині  видають «липові» гарантійні талони, не дають товарний чек, а якщо і дають, то за ним неможливо встановити -  хто продавець і пред’явити до нього претензію,  – говорить директор Міжнародної академії стандартизації Олег Цильвік.

Неможливість ідентифікувати  продавця без розрахункового документу підтверджує й Лілія Стиренко,  виконуюча обов’язки заступника голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів України.

«За минулий рік по складній побутовій техніці ми отримали більше 5 тисяч скарг. І що найцікавіше - задовольнити змогли трохи більше 54 %, решті допомогти не змогли, бо не  ідентифікували продавця без правильного чеку, - говорить Лілія Стиренко. -  По інтернет-магазинам ми маємо ще гіршу статистику -  минулого  року в нас було до 500 звернень і ми змогли допомогти менше 1%  споживачів через неможливість ідентифікувати продавців, на яких скаржилися  покупці».

Експерти наголошують -  споживачі  не розуміють важливості чеків і не вимагають їх, а ще більше вони навіть не знають, що там повинно бути. Продавці користуються  цією необізнаністю і видають, як правило товарні чеки, на яких  немає необхідних реквізитів, а саме - номеру чеку, адреси СПД, номеру телефону СПД, інформації  про найменування товару.

Ситуація може змінитися на краще: у грудні 2016 року був прийнятий відповідний Закон України, а у березні 2017 року Кабінет міністрів України оприлюднив список товарів, що підпадають під поняття «складна техніка на гарантії», яку вже з 8 травня необхідно буде продавати з використанням касових апаратів -

«Ця постанова Кабміну зобов’язує всіх продавців,  що реалізовують  «складну техніку на гарантії», видавати фіскальні чеки незалежно від того -  чи на ринку, чи в інтернет-магазині відбувається покупка, - говорить Лілія Стиренко. – Й це має покращити ситуацію: у  фіскальному чеку закладені всі обов’язкові реквізити, є вся інформація: який товар продано і хто його продав. І варіантів реалізації сірого товару поменшає».

 Експерти говорять, що коли техніка офіційно заходить в Україну, то вона повинна відповідати вимогам технічних регламентів.

«Якщо ми не розуміємо, яким чином зайшла в Україну техніка,  наскільки вона відповідає вимогам сертифікації, адаптована до українських реалій -   отут і можуть бути проблеми», - зауважує  Лілія Стиренко.

Застерігають від таких покупок і пожежники.

«Придбання неякісної  несертифікованої техніки  може бути однією з причин виникнення пожежі і призвести не тільки до значних матеріальних збитків, а й до загибелі людей», -  говорить заступник начальника управління пожежної безпеки  Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям  ДСНС України Євген Лінчевський.

За його словами у  цьому році виникло 17 000 пожеж, 16 дітей віком до 16 років загинули, при цьому 70 % від пожеж виникають у житлі людини, й однією з головних причин є або несправність або неправильна експлуатація побутової техніки.

Експерти згодні, що сьогодні придбання неякісного несертифікованого товару може коштувати не лише нервів або здоров’я, але й життя. Тому фіскальний чек на техніку із гарантійним талоном – запорука повноцінного захисту своїх прав покупцем.

Новини по темі