Страх, тривога та паніка в умовах війни: як розрізнити та навчитися контролювати ці почуття (пояснює експерт)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Страх, тривога та паніка: у чому різниця та як навчитися контролювати ці відчуття (пояснила нейродослідниця)
Pixabay

Як впоратися з почуттям страху, тривоги, паніки?

Поділитися:

Вже 463-й день триває війна росії проти України, і весь цей час наша психіка витримує колосальну напругу. Почуття страху нас не покидає. Нейродослідниця, тренерка з розвитку мислення Наталія Кадя у "Сніданку з 1+1" розповіла, як нам справлятися зі страхом, тривогою та панікою, а також у чому їхня різниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ступор, сум та туга: що робити, якщо під час війни емоції паралізують (поради психолога)

Страх — це нормальна та абсолютно природна реакція організму на реальну загрозу. Нейродослідниця розповіла: 

Страх — це думки, коли ми тільки перебуваємо у цих емоціях. Коли ми відволікаємось, змінюємо фокус уваги зі страшних думок на, наприклад, роботу, то у нас припиняється потік цих думок й розпочинаються почуття, ніби ми його можемо контролювати.

Але частіше, як пояснює експертка, ми частіше перебуваємо не в стані страху, а у постійній тривозі:

Тривога — відчуття лиха, яке може наблизитись. Це безпредметний страх, коли нема реальної загрози. Коли ми з вами постійно тривожимось, ми виснажуємо психіку. Для того, аби знизити тривогу, треба "упредметнити" страхи. Задайте собі питання, чого ви боїтеся та що ви можете зробити, аби подолати ті страхи.

А найсильнішою та найстрашнішою реакцією нашого організму є паніка. При ній наш мозок припиняє логічно та аналітично мислити:

Якщо ви відчуваєте, що ви панікуєте — зупиніться та нічого не робіть. Відновіть дихання та мислення, а після цього можна діяти. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вмовити родичів полишити свою домівку та тимчасово переїхати у більш безпечний регіон (поради психолога Олега Чабана)

страх

Пам'ятайте про те, що "страх заразний": ми один одному передаємо емоції. Якщо у вашій компанії з'являється хтось, у кого відчувається або тривога, або паніка, або страх, ви починаєте відчувати те саме. Для того, аби зупинити це, Наталія Кадя радить вивести людину на розмову: ставити питання про те, чого людина боїться та як ви разом можете подолати цей страх. При цьому не можна оцінювати емоції один одного, таким чином демонструючи зверхність над людиною. Емоції варто синхронізувати.

Дивіться сюжет:

Новини по темі