Зустрічаємо весну: 4 найпопулярніші дієти цього сезону

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
 4 найпопулярніші дієти весни 2019

Дізнайтеся, як схуднути до пляжного сезону без шкоди для здоров'я.

Поділитися:

«Хочу до літа мінус десять кілограм», «А можна так, щоб на травневі вже на розмір менше?», «Швидше б в ось ту квітчасту сукню влізти». Скільки бажань одразу з‘являється в моїх клієнток, як тільки на календарі з‘являється весна, а на вулиці – перше сонечко. Звісно, всі розуміють, що «все й одразу» ніколи не спрацьовує… але ж так хочеться! 

Впевнена, і вам кортить «освіжити» своє відображення в дзеркалі до по-справжньому теплих днів. Тільки домовмося — ніяких сумнівних прийомів з інтернету. Тільки перевірені та схвалені фахівцями дієти. Бо знаємо ми і про оцтові розчини на вечерю, і про 500 ккал на добу. 

Щоб не загубитися серед мільйонів порад з пошуковиків, раджу звернути увагу на 4 дієти. Нині вони шалено популярні і варті того, щоб дізнатися про них більше. 

1. Низьковуглеводна дієта
 
Кожен із нас побував в межах цієї дієти щоразу, коли не влазив в улюблені джинси. В її основі — якщо не повна відмова, то тотальне зменшення у раціоні будь-яких вуглеводів. І під заборону потрапляють не лише солодощі та випічка, але й цільнозернові злаки, фрукти та бобові.


 Для такої дієти вам не потрібний чіткий список страв, суворий розклад прийомів їжі чи обмеження щодо порції. Їсти можна молоко, сири, кисломолочні продукти, біле та червоне м’ясо, рибу, морепродукти, горіхи та трохи овочів. Головне — не більше 50-100 грамів вуглеводів в день.
 
Та не забувайте важливу істину — обмеження вуглеводів не означає їхнє повне усунення з раціону. Вуглеводи забезпечують нас енергією, є джерелом клітковини, мінералів та вітамінів. Прощайтеся без жалю лише з рафінованими продуктами: випічкою, солодощами, фаст-фудом, пакетованими соками, суші тощо. А от бобові - гречка, кіноа, нешліфований рис, морква, сезонні фрукти та ягоди - повинні завжди супроводжувати ваш денний раціон.
 
Нестача корисних вуглеводів в раціоні обов’язково призведе не лише до раптового та яскравого зриву з шоколадкою в одній руці та пончиком в іншій, але й до порушення обміну речовин, зниження імунітету та навіть повного виснаження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смузі-дієта: як схуднути на 5 кг за тиждень

2. Кетодієта
 
Кім Кардаш’ян та Ріанна вже відкрито радять кето-дієту всім, кому хочеться скинути зайві кілограми. Це альтернативна система харчування, яка базується на майже повній відсутності вуглеводів. У дієті присутня невелика кількість білка та велика кількість корисних та якісних жирів. Тобто завдання кето – умовно «апгрейднути» організм та змусити його черпати енергію не з гречки, а з авокадо.

Що ж так подобається Ріанні та Кім? Очевидно, це велика кількість моно- та полінасичених жирів. Усі види м’яса, морська жирна риба (оселедець, скумбрія, лосось), морепродукти, яйця, нежирні кисломолочні продукти, овочі та несолодкі фрукти. Натомість вуглеводів повинно бути не більше 5% від добової калорійності. А це, увага, 2-3 ст. л ягід чи половинка ківі. 

Коли вуглеводів з харчуванням надходить мало, організм починає використовувати їх резерви. А після того, як вони закінчаться, переходить на альтернативне джерело енергії — спалює жирові запаси та використовує жири, які надходять з їжею. У цьому процесі переробки жирів бере участь печінка, саме вона продукує органічні речовини під назвою «кетони» — альтернативне паливо нашого організму. Цей процес називається кетогенез.

Кетогенну дієту часто використовують у медицині. Чимало наукових робіт доводять ефективність її застосування при порушеннях нервової системи, інсулінорезистентності та онкологічних захворюваннях, а не лише для корекції ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Названо наймоднішу дієту 2019 року

3. MIND

Те, що ми їмо, напряму впливає на те, ким ми є. І не лише фізично, як ви відразу подумали, але й на рівні інтелекту. Як саме - пояснюють прихильники дієти MIND. Її розробила команда університету Раш в Чикаго. В MIND-дієті поєднали принципи двох інших популярних дієт — середземноморської та DASH-дієти. Раніше було доведено, що ці способи харчування сповільнюють атрофію головного мозку в похилому віці та навіть зменшують ризик виникнення когнітивних порушень та хвороби Альцгеймера.

У даному випадку акцент зроблено на усіма улюбленій середземноморській кухні. Ніяких серйозних обмежень та заборон – лише умовні списки рекомендованих та небажаних продуктів. Варто забути про синтетичні жири та маргарин, червоне м‘ясо, тверді сири жовтого кольору, випічку, солодощі та фаст-фуд. Натомість у ваш раціон на тиждень повинні ввійти риба та нежирне м‘ясо птиці, квасоля, горіхи та цільнозернові злаки. Щодня варто вживати оливкову олію, зелені листові овочі та сезонні ягоди. Що найбільше могло б втішити чи не всіх моїх пацієнток – дозволено пити натуральне червоне вино. Тільки не пляшку щовечора, а всього по 150 грамів 5 разів на тиждень. 

Загалом, така дієта пропонує широкий вибір страв та п’янке відчуття психологічної свободи. До того ж, повна відмова хоча б від половини заборонених продуктів з цього списку дасть хороші результати вже за декілька тижнів. Відмова від червоного м’яса знижує рівень холестерину, а про шкоду фаст-фуду та солодощів нагадувати, сподіваюся, нікому не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безглютенова дієта для схуднення: Новий тренд у харчуванні

4. Палеодієта

Уявіть дві галузі науки, які ні за яких обставин не мали б пересіктися. Як щодо, скажімо, дієтології та давньої історії? «Ні в якому разі», — скажете ви. «Палеодієта», — відповідаємо вам ми. Цей особливий раціон повертає нас до правил далеких предків — мисливців та збирачів.

Вперше ідея спробувати раціон жителів палеоліту спала на думку американському гастроентерологу Волтеру Вогтліну ще в 1975 році. Він зазначав, що оскільки людина за своїм характером — м’ясоїдна істота, то її раціон повинен бути збагачений саме білком з мінімальним вмістом вуглеводів.

В умовах цієї дієти — прощання з усіма надбаннями так званої аграрної революції. Чим ви сьогодні снідали? Круасаном з вершковим сиром та капучіно? А як думаєте, чим снідали люди палеоліту? З меню повинні зникнути злаки, молочні продукти, бобові та навіть крохмалисті овочі, як от картопля чи батат. Їхнє місце займають нежирне м’ясо, птиця, дика риба, яйця, гриби, горіхи, фрукти та овочі. У деяких особливо суворих підвидах цієї дієти забороняється навіть кава та чай — лише трав’яні відвари.

Прихильники палеодієти пропонують харчуватися тричі на день кожні 5 годин — саме за цей час білок встигає найкраще засвоїтися організмом. Серед її очевидних плюсів — відсутність смажених страв, мінімальне використання солі, відмова від цукру та класичних молочних продуктів.

Якщо ви все ж наважилися спробувати палеодієту, то варто робити це поступово. Для початку забудьте про прості вуглеводи та фаст-фуд. Згодом приберіть молочні продукти та жирні види м’яса. А вже наприкінці позбувайтеся злакових і бобових. І, звичайно, уважно слідкуйте за своїм самопочуттям та загальними показниками аналізів!

Будьте стрункі та здорові, і нехай вас завжди супроводжує весняний настрій!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 днів без цукру: Дженніфер Лопес показала, як змінилася її фігура за перші дні дієти

Новини по темі