Дмитро Комаров побував в унікальній пустелі, у якій живуть люди

Світ навиворіт. Україна
Дмитро Комаров побував в унікальній пустелі, де живуть люди | 1+1

Як і навіщо жити в пустелі – розповіли в новому випуску «Світу навиворіт».

Поділитися:

У свіжому випуску «Світу навиворіт» мандрівник Дмитро Комаров побачив справжнє диво природи – унікальну пустелю Ленсойс-Мараньєнсіс. У світі немає місця, подібного до цього: тут просто між дюнами розкинулися справжні озера.

Річ у тому, що місцевість часто накривають сильні тропічні дощі. За рік тут випадає у 300 разів більше опадів, ніж у Сахарі, – вони ж і живлять озера.

Площа Ленсойс-Мараньєнсіс сягає близько 1500 квадратних кілометрів – як два Києва. Та для пустелі це не багато: та ж Сахара – у 6000 разів більша. Тут немає рослинності, скрізь лише білосніжний пісок. Та час від часу трапляються оази: в них ростуть дерева і трава, течуть річки і навіть живуть люди. Дізнавшись про це, ведучий не міг не завітати до жителів пустелі та дізнатися, як і, головне, навіщо селитися в такому місці.

В одному з найбільших поселень мешкає аж 19 сімей. Місцеві ловлять рибу, мають чисту воду з колодязя і навіть електроенергію, хоча вона є далеко не в кожному будинку. На поселення видали сонячну батарею – від неї працюють телевізори і заряджаються смартфони. Інтернету немає, та є телефонний зв’язок – щоправда, мережа «ловить» лише на верхівках піщаних пагорбів.

Через сильні вітри дюни постійно рухаються, тож місцевим доводиться час від часу переїжджати. Їхній побут і житло пристосовані до кочового способу життя: наприклад, у будинках немає бетонної чи дерев’яної підлоги, лише піщана «ковдра».

Ще одна дивина пустелі Ленсойс-Мараньєнсіс – її незвичайний пісок. У ньому багато кварцу і він практично не нагрівається від сонця, тож можна сміливо прогулятися босоніж. Та навіть у таких умовах бути тут – неймовірне навантаження на організм.

Дивись повний випуск «Світу навиворіт»: у ньому Дмитро Комаров дізнався, чому місцеві нізащо не переїдуть в інше місце, як пустелі поступово захоплюють нашу планету і що обов’язково має бути в рюкзаку мандрівника:

Більше цікавого з подорожей Дмитра Комарова дізнавайся за посиланнями:

1. Дмитро Комаров здійснив рекордний політ

2. Дмитро Комаров розсекретив еліксир молодості Рабині Ізаури

3. Дмитро Комаров вразив розповіддю про те, як купався в річці з крокодилами

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Новини по темі