У прем'єрному випуску «Світу навиворіт» Дмитро Комаров покаже давні традиції «мисливців за головами»

Світ навиворіт. Україна
Новий сезон Світ навиворіт: що розповість Дмитро Комаров про давні традиції мисливців за головами

Телеведучий знайде секретні племінні трофеї народу шуар – знамениті муміфіковані голови тсантса, яким понад 100 років.

Поділитися:

Вже цієї суботи, 5 лютого, о 18:30 на телеканалі 1+1 вийде перша серія нового сезону тревел-проекту «Світ навиворіт», в якому на телеглядачів чекає продовження експедиції по Еквадору, а також унікальні репортажі з нової країни – Колумбії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня народження програми «Світ навиворіт» Дмитро Комаров згадав, яка експедиція для нього стала найбільш особливою і чому

У першому випуску мандрівник Дмитро Комаров вирушить на пошуки легендарних тсантс, яких місцеві індіанці шуари століттями вважали за головний військовий трофей.

«Кожен з нас, напевно, хоча б раз чув про легендарні племена мисливців за головами. Це люди, які відрізають, висушують людські голови та збирають їх у своїх колекціях. Це все тут, в Еквадорі», – розповідає Діма Комаров.

Світ навиворіт

Відповідно до звичаїв, у повсякденному житті древніх шуарів існував ритуал виготовлення талісмана з голови вбитого ворога. Вважалося, що такий амулет був головним способом завоювати повагу серед племен, а разом із головою воїн отримував силу та здібності вбитого супротивника. Талісмани робили у суворій секретності за унікальною технологією, і зберігалися вони століттями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Світу навиворіт» 11 років: Дмитро Комаров розповів, за якими критеріями обирав оператора Олександра Дмитрієва («І в цей момент я зрозумів – своя людина!»)

Телеглядачі могли побачити подібність тсантса у фільмах про Гаррі Поттера або в «Піратах Карибського моря», але справжні військові трофеї шуарів – величезна рідкість та справжня реліквія для індіанців.

Наразі кровожерливий ритуал створення таких амулетів уже пішов у минуле та офіційно заборонено законом. Однак, щоб віддати данину пам'яті традиціям своїх прабатьків, індіанці, як і раніше, з великою повагою ставляться до своїх предків та загиблих воїнів.

Комаров

Команда «Світу навиворіт» відправиться на таємну зустріч із представником племені шуар. Для зйомок Дмитру довелося брати участь у нічних перегонах і робити все в найсуворішому секреті, щоб отримати унікальну нагоду поглянути на племінні скарби. Щоб зробити ексклюзивні кадри, всій команді «Світу навиворіт» довелося пройти цілу низку ритуалів очищення.

Крім того, у новому випуску «Світу навиворіт» на глядачів чекає знайомство з 77-річним Бальтазаром Ушко, народною зіркою Еквадору, з якою спілкується навіть президент країни. Бальтазар – останній представник професії льодорубів та національна гордість еквадорців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров про 11-річчя "Світу навиворіт": "Я просто живу цим, у мене немає «емоційного вигоряння»

Раніше кригоруби підіймалися у гори, відколювали шматки льоду з вічної мерзлоти, потім спускали в долину за допомогою ослів і продавали місцевому населенню. Але з появою холодильників ця професія виявилася непотрібною у світі. Дмитру Комарову пощастило потрапити в гості до місцевої зірки та дізнатися, як зараз живе, можливо, остання родина кригорубів.

Світ навиворіт

Чому репортаж про «тсантса» перервався після відкриття племінної скарбниці, і як виглядає природний термос для перевезення льоду – дивіться у новій серії «Світу навиворіт» вже цієї суботи 5 лютого о 18:30 на телеканалі 1+1.

Дивіться, як Дмитро Комаров рятував "Світ навиворіт" під час пандемії та як переживає розлуки з дружиною:

Новини по темі