У «Світі навиворіт» Дмитро Комаров підніметься на легендарний вулкан Чимборасо і дізнається, як видобувають найчистіший лід на планеті

Світ навиворіт. Україна
Дмитро Комаров підніметься на вулкан Чимборасо і дізнається, як видобувають найчистіший лід на планеті (програма «Світ навиворіт»)

Телеведучий спробує змінити на краще життя героя програми та повернути актуальність професії льодорубів, яка зникає

Поділитися:

У суботу, 12 лютого, о 18:30 глядачі 1+1 побачать продовження експедиції команди «Світу навиворіт» Еквадором.

Комаров

Дмитро Комаров підніметься на легендарний вулкан Чимборасо, розкриє секрети стародавньої та практично зниклої професії здобувача льоду, а також намагатиметься змінити на краще життя останнього льодоруба в історії.

Минулого випуску Дмитро Комаров познайомився з національним героєм Еквадору, 77-річним Бальтаразом Ушко, який десятиліттями видобував лід в Андах.

Бальтараз Ушко

Ще 30 років тому професія льодорубів була звичайною для цих місць. Її представники підіймалися на вулкан Чимборасо, вручну відколювали шматки тисячолітнього льоду, спускали його брили вниз на віслюках та продавали місцевому населенню. Для жителів прилеглих міст такий лід був незамінним для зберігання продуктів. Але з появою холодильників ця професія стала непотрібною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 1+1 стартує новий сезон «Світу навиворіт»: стало відомо, до якої країни поїхав Дмитро Комаров

Сьогодні Бальтазар Ушко – єдиний, хто залишився із цілого покоління льодорубів. Все життя він щодня підіймався на величезну висоту за кришталево чистим льодом, а тепер розповідає про свою професію молодому поколінню. Вік бере своє, і Бальтазар не може часто підійматися в гори. Йому допомагають рідні і, як і раніше, видобувають трохи льоду для продажу. Сьогодні його купують лише у невеликих кількостях виробники коктейлів, і родина Ушко заробляє дуже мало.

Комаров

Дмитру Комарову випала унікальна можливість познайомитися з сім'єю останнього льодоруба та дізнатися про секрети професії, яка зовсім скоро може зникнути назавжди. Разом із Бальтазаром та його рідними телеведучий підніметься до льодовика вулкана Чимборасо на висоту 4800 метрів, практично висоту г. Монблан (4809 м), щоб побачити на власні очі, як видобувають найчистіший лід на планеті. Для Бальтазара це особливий день, адже вперше за тривалий час його сім'я знову поєднається за справою його життя.

«Робота кригоруба – це не просто наколоти замерзлої води. Потрібно спочатку піднятися на величезну висоту і потім спустити цінний вантаж. Наприклад, піднятися на головну гору західної Європи Монблан – справжній виклик та перевірка на міцність для багатьох альпіністів з усього світу. Тільки уявіть, на таку саму висоту родина Ушко ходить регулярно, але не в пошуках екстриму, а щоби просто робити свою роботу», - розповів Дмитро Комаров.

Комаров

З Бальтазаром може піти в минуле і його професія. Але Дмитро Комаров, у кращих традиціях програми, намагатиметься зробити маленьке диво для героя та повернути актуальність справи його життя. Телеведучий намагатиметься зробити професію льодоруба знову потрібною та актуальною, а також знайти спосіб покращити життя родини Ушко.

Що задумав Дмитро Комаров, і як можна зробити професію, що вмирає, потрібною в сучасному світі, дивіться в новому випуску – цієї суботи, 12 лютого, о 18:30 на 1+1.

Новини по темі