25-річчя ТСН: новинна служба розпочала святкування ювілею зі спеціального випуску у день першого ефіру

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
25 років ТСН: як виглядала студія у 1997 році та як раніше створювалися новини (без інтернету та мобільних телефонів)

25 років тому, 1 січня 1997 року, в ефір почала виходити Телевізійна служба новин на телеканалі 1+1.

Поділитися:

З нагоди свята вчора, 1 січня, ТСН провела святковий ефір, сповнений теплих спогадів та цікавих фактів у ексклюзивних сюжетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ті, що вражають»: українці обрали переможців щорічної премії ТСН

Так само як і 25 років тому, випуск вела Алла Мазур, яка пригадує, що з самого початку ТСН мав прогресивний західний стиль щирої розмови з глядачами.

Алла Мазур ТСН 25

"Для мене перше січня цього року – особливе. Рівно 25 років тому я випила ранкову каву, взяла ланч-бокс, і поїхала на 1+1 готувати і вести перший в історії випуск ТСН. Я на той час вже мала досвід роботи репортером і телеведучою. Запрошення відбулось дуже просто – зателефонував Олександр Ткаченко і сказав «Чи не хочеш ти вести новини на 1+1». Я не задумуючись сказала «так», із чого і почалась наша історія, – пригадує Алла Мазур. – Розпочинали ми із мрією, що стануть ці новини улюбленими новинами українців. Великою мірою – так і сталося. Я вітаю всіх своїх колег, які ці 25 років вкладали свій талант і свою любов у це наше спільне дитя: Телевізійну службу новин. І дякую вам, нашим глядачам, що запрошуєте нас до свого дому щодня. Що ділитесь наболілим і сокровенним. Що хвалите і сварите, але ніколи не залишаєтесь байдужими. Ми стараємося: рятувати, захищати, застерігати, будувати, допомагати, перемагати в інформаційній війні з ворогом".

 

Спеціально для святкового випуску відновили заставку, титри та графіку 1997 року, відтворили першу новинну студію ТСН: простий стіл, який стояв перед камерою, роздрукований банер для фону та зелений дротовий телефон.

Алла Мазур

Цікаво, що глядачі у випуску мали змогу порівняти першу студію ТСН із сучасною та технологічною студією. Глядачам продемонстрували неймовірні технологічні ефекти, які дозволяє робити студія ТСН – доповнена об'ємна реальність, кінетичні ефекти, візуальні ефекти, об'ємне зображення на екранах. У одному з сюжетів Алла Мазур провела екскурсію першим апаратно-студійним комплексом у Київському телецентрі, який у народі називають «олівцем» через архітектурну форму.

Алла Мазур 25 років тому
 
На яку техніку знімали та як монтували сюжети, як режисери використовували лінійний монтаж для підготовки сюжетів, скільки важила перша камера, коли у ТСН з’явились ПТС - ровесниця ТСН, 25-річна журналістка Олена Гущик запитала журналістів, операторів та режисерів монтажу у спеціальному сюжеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТСН розпочинає спецпроєкт «Ген довголіття»

За 25 років близько 200 тисяч українців стали героями сюжетів ТСН. В спеціальному репортажі Олександри Мітіної показали перших героїв ТСН 1997 року: столичного вчителя, який розповів, як півроку накопичував кошти на покупку штанів, та Віктора Іщука – прем’єра національної опери України. Як змінилось їхнє життя за чверть століття – також розповіли у матеріалі.

ТСН 25 років

У фіналі випуску у спеціальному сюжеті пригадали колег по ТСН, які створювали новини, і яких уже немає з нами. Показали і як виглядали журналісти, які 25 років тому тільки народились або були зовсім маленькими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Таємничі манускрипти»: які історичні міфи про Україну спростовує фільм

Нагадаємо, цього року Телевізійна служба новин святкує 25 років. Один з перших сучасних новинних проєктів України покликаний професійно, об’єктивно та неупереджено інформувати глядачів про усі актуальні події у країні та світі. ТСН є однією з найбільш популярних та авторитетних новинних служб України з вражаючою історією, а ведучі Алла Мазур, Наталя Мосейчук, Лідія Таран, Марічка Падалко, Соломія Вітвіцька, Святослав Гринчук, Наталія Островська здобули велику довіру і любов телеглядачів і є частими гостями на екранах в домівках українців по всьому світу.

Новини по темі