ТСН розпочинає спецпроєкт «Ген довголіття»

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
В ефірі ТСН на телеканалі 1+1 стартує спецпроєкт Ген довголіття

Кореспондентка ТСН Марія Шевченко розповість, якою буде старість покоління 30-40-річних.

Поділитися:

Сьогодні, 13 грудня, о 19.30 в ефірі ТСН на телеканалі 1+1 стартує спецпроєкт «Ген довголіття», у якому глядачі дізнаються, що впливає на тривалість життя та чи підвладно людині контролювати цей процес. У п’ятисерійному циклі сюжетів ТСН дослідить кілька найпопулярніших в світі теорій, чому, де і за яких обставин люди живуть довше, та порадять, що варто змінити у побуті та звичках  вже зараз, аби жити довго та якісно.

Автором проєкту стала корреспондентка ТСН Марія Шевченко, яка вирушила досліджувати це питання на острів Ікарія у Греції. Це – одна з так званих «блакитних зон»,  унікальне місце, у якому щотретій живе понад 90 років. Глядачі 1+1 познайомляться з 112 річною жінкою, яка стверджує, що тільки три роки тому перестала працювати. Марія Шевченко вивідає у жінки  секрет її довголіття: дізнається,  чим вона харчується, які принципи життя сповідує, як відпочиває, та що може порадити усім, хто хоче жити довго та якісно.

На острові журналістка зустрінеться з американським вченим Деном Бютнером, автором теорії існування «блакитних зон», та розпитає про його версію «секрету довголіття». Марія Шевченко прилетіла на острів довгожителів разом з українським генетиком — Олександром Колядою, який має свою гіпотезу та стверджує, що довголіття передається виключно генетично і географія тут ні до чого.  На підтвердження своєї теорії вчений візьме зразки ДНК найвідоміших довгожителів Ікарії. Чия версія точніша — глядачі дізнаються вже під час випуску о 19:30.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Премія ТСН: стартує щорічне голосування за номінантів «Ті, що вражають»

У спецпроєкті глядачі також побачать, як досліджують питання довголіття в Україні. У Києві працює Інститут геронтології, де буквально можуть визначити, як старішає кожна система в організмі конкретної людини. Щоб показати глядачам 1+1 усі етапи цього дослідження, Марія Шевченко зважилася на експеримент та на собі протестувала новітні технології.  Що дізналася про своє тіло журналістка, та якої звички після цього позбулася, — дивіться у спецпроекті.

ген довголіття тсн фото

ТСН разом зі фахівцями зробила кілька прогнозів для нинішнього покоління тридцятирічних - із наголосом на те, до чого варто готуватися уже зараз. Так, існує вірогідність, що 80% українців зіштовхнуться з неминучим досвідом самостійно доглядати стареньких хворих батьків — держава не зможе повністю закрити це питання. У сюжеті глядачі дізнаються, як підготуватися морально та фізично до такого етапу життя, чого варто очікувати, та де шукати підтримки.

Також у одному з сюжетів ТСН дослідить близнюків щодо рівномірності старіння. Як відомо, при народженні близнюки мають однакове здоров’я, бо є генетичними клонами. Дослідження ТСН покаже, як сильно може відрізнятися здоров'я близнюків вже у тридцятирічному віці та як на це впливає спосіб життя.

Під час перегляду спецпроєкту ТСН глядачі дізнаються про «три стовпи» довголіття — прості правила, що дозволять прожити довше. Їхня дієвість підтверджена українськими довгожителями, які можуть похвалитися активним способом життя.

«Секрет в тому, що секрету нема. Життя продовжують прості речі, про які ми ніби усі знаємо, але не робимо, чекаючи, доки вчені винайдуть чарівну пігулку.  Вклад в нашу  умовну старість ми робимо просто зараз: нашими звичками, тим, як ми реагуємо на стреси, як вміємо уповільнюватись, як відпочиваємо, що їмо… Ми з’ясували, що наші роки після 60-ти повністю залежать від нас і від того, як ми будемо в них вкладатися у наші 30-40 років»,  розповідає заступниця директора департаменту з нових форматів  1+1 Ольга Кашпор.

Дивіться новий спецпроєкт ТСН «Ген довголіття» з понеділка по п’ятницю о 19.30 на 1+1.

Новини по темі