Як Україна збирається повертати наших незаконно всиновлених в росії дітей: коментар експерта у ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
росія викрадає наших дітей та передає на всиновлення: як протидіяти цьому
freepik.com

Тисячі українських дітей незаконно вивезені і передані на всиновлення в росії. Як їх повернути додому?

Поділитися:

Багато тисяч українських дітей російські окупанти вивезли за межі України і передали на всиновлення в росії по спрощеній процедурі. Як протистояти цьому свавіллю та повернути наших дітей до їх рідних в Україні? У ТСН на це складне і дуже важливе питання відповідала голова правління Українського Центру громадянських свобод та ініціатив Олександра Матвійчук.

Пані Олександра каже:

"Ми маємо справу з країною-агресоркою, яка грубо порушує усі норми міжнародного гуманітарного права. Вивезення дітей з тимчасово окупованих українських територій є незаконним, це міжнародний злочин відповідно до 4-ї Женевської конвенції про захист цивільного населення, і це є складовою політики геноциду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як повернути депортовану дитину з росії: в Україні запрацював портал «Діти війни» (пошук зниклих, дані про загиблих і поранених)

Експертка наголошує, що Україна робить все для того, щоб повернути своїх громадян додому, і використовує для цього всі можливі механізми міжнародного права. Проте Олександра Матвійчук наголошує: 

"Ми зараз живемо в стані тимчасового правового свавілля, коли міжнародні механізми не працюють. Це пов'язано з архітектурою міжнародної системи, бо росія є постійним членом Ради безпеки ООН і може накладати вето на будь-які найважливіші рішення (що вона і робить). Але рано чи пізно цей період закінчиться і все, що ми зафіксували, буде представлено в міжнародних судах. І тоді і рф, і конкретні люди, які чинили злочини, будуть покарані, а наші діти повернуться до України".

Нагадаємо, з 30 травня в росії діє спрощена система усиновлення дітей з українських територій, відповідний указ підписав путін. Багато вивезених дітей є сиротами. Олександра Матвійчук наголошує:

"росія вбила батьків цих дітей, а потім вивезла і віддала на всиновлення, незважаючи на те, що в Україні у них є рідні, які хотіли б це зробити: бабусі і дідусі, тітки і дядьки тощо. Це і є складовою геноциду – повного або часткового знищення етнічної групи. Викрадених українських дітей в рф чекає русифікація, асиміляція, знищення їхньої української ідентичності. Всі запобіжники, які мали би слугувати інтересам дитини, нівелюються".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втратила обох батьків та потрапила до окупованого Донецька: як 12-річну Кіру з Маріуполя вдалося повернути до дідуся

Олександра Матвійчук каже, що Україна вже зараз працює над поверненням всіх вивезених дітей, але це дуже складна юридична процедура. Оскільки важко про щось домовлятися з країною, яка абсолютно не дотримується норм міжнародного права та елементарної моралі. Тож разом працюємо на нашу перемогу, яка дозволить повернути наших викрадених дітей додому, до їх рідних людей і місць.

Новини по темі