Як повернути депортовану дитину з росії: в Україні запрацював портал «Діти війни» (пошук зниклих, дані про загиблих і поранених)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
«Діти війни»: в Україні запрацювала інформаційна платформа про дітей, що постраждали від війни
freepik.com

Як допомогти дітям, постраждалим від війни: єдина інформаційна платформа "Діти війни".

Поділитися:

1 серпня в Україні запрацювала єдина державна інформаційна платформа "Діти війни". Про її функціонал у "Сніданку з 1+1" розповіла радниця уповноваженого Президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині, що залишилася без батьків під час війни: інформаційна кампанія та чатбот «Дитина не сама»

“Діти війни” – це єдина платформа, яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, що постраждали внаслідок війни російської федерації проти України (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), та тих, кого вдалося розшукати і врятувати. Кількісні показники щодня оновлюють правоохоронні органи. “Діти війни” – це універсальний канал звʼязку з правоохоронними органами: Національною поліцією України, Офісом Генерального прокурора, а також з Національним інформаційним бюро.

На платформі "Діти війни" можна повідомити:

  • про дитину, яка загубилася;
  • про злочин, скоєний проти дитини;
  • якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;
  • якщо вам відомо про факт депортації дитини;
  • про примусову зміну громадянства та документів дитини;
  • про інші порушення прав дитини під час війни.

Реєструйте на сайті звернення за фактом будь-якого порушення прав і свобод дитини, і ваші запити автоматично отримають та опрацюють відповідні відомства. Крім того, повідомляє Дар'я Герасимчук, на за допомогою порталу "Діти війни" можна отримати консультацію щодо вище перерахованих питань, як в режимі онлайн, так і офлайн. Детальніше про портал "Діти війни" дивіться у відео:

Радниця уповноваженого Президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук повідомляє у "Сніданку з 1+1":

"На сьогодні до України вдалося повернути 47 дітей. Кожна історія повернення – це окрема спецоперація, єдиного алгоритму немає і не буде. Всі дії, які робить рф по відношенню до українців – це геноцид українського народу, який легше здійснювати через дітей, тому що це наше найбільше надбання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втратила обох батьків та потрапила до окупованого Донецька: як 12-річну Кіру з Маріуполя вдалося повернути до дідуся

Та Україна зробить все, щоб захиситити наших дітей і повернути їх з примусової депортації, возз'єднати з родинами. У "Сніданку з 1+1" Дар'я Герасимчук розповіла трагічну історію 11-річного Сашка з Маріуполя, якого вдалося повернути з депортації до бабусі, проте його маму поки так і не вдалося знайти. Подробиці дивіться в відео:

Новини по темі