Втратила обох батьків та потрапила до окупованого Донецька: як 12-річну Кіру з Маріуполя вдалося повернути до дідуся

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як 12-річну Кіру з Маріуполя вдалося повернути з окупованого Донецька до дідуся (відео)

У "Сніданку з 1+1" історія 12-річної Кіри з Маріуполя, яку ледве вдалося повернути з окупованого Донецька.

Поділитися:

Історія цієї 12-річної дівчинки вражає своїм драматизмом, адже життя їй, на жаль, підготувало безліч важких випробовувань. Майже місяць вона перебувала в окупованому Донецьку, в який її силоміць відправили росіяни під час евакуації з Маріуполя, і її дідусь Олександр Петрович мріяв про її повернення і робив все для цього. У "Сніданку з 1+1" історія Кіри, яка, незважаючи ні на що, вселяє в серця надію на краще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Було небезпечно виходити навіть з під'їзду", — відверта розповідь Тетяни Козак про будні в блокадному Маріуполі ("Щоденники війни")

Син Олександра Петровича, тато Кіри Євген був чемпіоном України з водного поло. Історія його життя вражає низкою драматичних подій: у 26 років він залишився вдівцем з 2-ма доньками на руках. Але чоловік не розгубився, виховував доньок, робив все для їхнього майбутнього. Старша Саша вже рік як навчається в Польщі, а молодша, 12-річна Кіра була з ним, коли почалася війна. 

Маріуполь

Мама Кіри померла у 2009 році, народжуючи її, через ускладнення після грипу. Тож дівчинка ніколи не знала мами, лише тата. Та на цьому горе у їхній сім'ї не закінчилося – восени 2021 року Євгену поставили діагноз "пухлина головного мозку". Він боровся з хворобою, успішно переніс операцію і готувався до другої хіміотерапії 28 лютого, але 24 лютого почалася війна. Євген відмовлявся покидати рідне місто, і зрештою його вбили російські війська: будинок, де проживала родина, розстріляли з міномета, Євген загинув на місці. 12-річній Кірі вдалося вибратися і вона пішки, разом з іншими мешканцями міста, почала тікати з Маріуполя. Але хтось з її групи задів ворожу розтяжку, стався вибух, і Кіру поранило уламками. Після цього росіяни силоміць відправили дівчинку до підконтрольної росії лікарні у Донецьку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Блокада Маріуполя – це набагато гірше, ніж блокада Ленінграда», – у «Щоденниках війни» історія 86-річної Ельвіри Борц, яка пережила Другу світову війну

Дідусь Кіри Олександр Петрович, який до цього часу вже евакуювався з Маріуполя, дізнався про смерть сина і викрадення онучки, і поставив на вуха всіх, кого міг. До повернення Кіри на Батьківщину підключили навіть команду Президента України. За місяць перемовин зустріч онуки з дідусем таки сталася, Кіру повернули на підконтрольну Україні територію. Тепер дівчинка щаслива бути поруч з рідною людиною і говорить:

"Я була дуже рада, одразу почала обійматися з дідусем".

Дивіться відео з історією порятунку 12-річної Кіри:

Новини по темі