Чи потрібно зараз платити за комунальні послуги та кому можуть списати борги у період воєнного стану (роз'яснює заступниця Мінрегіону)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чи потрібно платити за комунальні послуги під час війни та кому можуть списати борги
freepik.com

Що робити з платіжками, які люди отримують зараз?

Поділитися:

Кабмін пропонує Верховній Раді заморозити комунальні тарифи до кінця війни. Вважають, що треба запровадити на період воєнного часу і 6 місяців після його завершення мораторій на підвищення тарифів. Мова про тепло, гарячу воду і газ. Що робити з платіжками, які люди отримують зараз, розповідає Наталія Хоцянівська, заступниця міністра розвитку громад та територій України для ТСН.

"Сьогодні, коли країна перебуває в умовах війни, вести облік заборгованості дуже складно. Звичайно, в тих регіонах, де ведуться активні бойові дії, в деокупованих регіонах рівень сплати значно нижчий від тилових регіонів", — розповідає Наталія Хоцянівська.

Якщо житло зруйноване, у таке житло відповідно комунальні послуги не надаються і відповідно плата нараховуватись не повинна. Споживач має право на не оплату вартості комунальних послуг у разі їх невикористання. Це період тимчасової відсутності у житловому приміщенні понад 30 календарних днів. Для цього споживач, який тимчасово залишив свою домівку, може скористатися своїм правом і надати заяву та довідку з тимчасового місця перебування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати соціальні виплати під час війни (роз’яснення міністра соціальної політики)

Це можуть бути:

  • лікування,
  • проходження військової служби,
  • довідка про взяття на облік ВПО.

Це стосуватиметься постачання холодної та гарячої води та вивезення побутових відходів. (Аналогічно можна зробити і з оплатою газу та інших комунальних послуг, звернувшись до відповідних структур — прим.)

Однак, це не стосується боргів, які були накопичені до прямої агресії росії 24 лютого.

Виключення не стосуються також послуг теплопостачання та управління багатоквартирним будинком. Їх потрібно сплатити, не зважаючи на те, проживала там людина чи ні.

Якщо будинок було зруйновано, то органи місцевого самоврядування проводитимуть обстеження зруйнованого та пошкодженого майна та ця інформація передається до підприємств. Нарахування послуг проводитись не може, і навіть якщо системи автоматично нараховують оплату, коригування обов’язково буде проведене, зазначає Наталія Хоцянівська.

Чи потрібно зараз платити за комунальні послуги, дивіться роз'яснення заступниці Міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської:

Новини по темі