Як консервувати огірки та помідори без солі та чим її замінити при консервації (поради та рецепти від Євгена Клопотенка)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як консервувати огірки та помідори без солі (рецепти Євгена Клопотенко)
Pixabay/andreas160578

Яку сіль використовувати під час консервації в умовах дефіциту?

Поділитися:

В Україні стався дефіцит кам`яної солі через тимчасове припинення роботи "Артемсіль". На полицях магазинів навіть великих мереж у наявності лише морська сіль. Брак кам'яної солі в Україні виник через війну, яку розв'язала росія на території України. Скоро літо та сезон консервацій.

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко спеціально для "Сніданку з 1+1" розказав, як законсервувати помідори без солі та огірки з мінімальним її використанням.

Рецепт консервованих огірків з кетчупом

рецепт

Яку ж сіль використовувати цьогоріч для заготовок, розповіли для ТСН шеф-кухар Євген Клопотенко та експерт Микола Пугачов.

"Ми вважаємо, що якщо вдома є сіль і гречка, то ми переживемо все, що тільки можливо. Але світ змінюється. Якщо у нас є просто оцет і будь-яка крупа, ми можемо теж все пережити. Я раджу не закуповувати сіль тонами, тому що треба, щоб вона була рівномірно розподілена серед усіх людей, щоб її вистачило всім", — прокоментував ажіотаж навколо кам'яної солі Євген Клопотенко.

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, чим можна замінити сіль під час консервування:

"Сіль – це консервант, як і цукор. Також консервантом є природа, яка консервує багато чого і без солі. Також є оцет, яким можна консервувати. Тому якщо всі господині та господарі переживають, як тепер консервувати їжу, то можна це робити без солі, з оцтом або з цукром і проблеми не буде. Можна взяти 10 літрів оцту і огірки, коли буде їх сезон. У ці огірки просто без солі додати води, спеції, оцет, проварити і законсервувати, і все буде добре. Головна наша задача: не дати бактеріям розвиватись, якщо ми говоримо про заготівки. І оцет бактерії дуже добре вбиває. Рецепти дуже прості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯким буде цьогорічний врожай та як війна росії в Україні спричинила продовольчу кризу в усьому світі

Експерт Микола Пугачов дав поради, яку ще сіль можна використовувати для консервації в умовах дефіциту:

"Якщо говорити про консервацію, є два основні споживача солі для консервації: це харчова промисловість, яка заготовляє овочеву продукцію, і це домогосподарства, які мають свої власні рецепти. Саме у домогосподарок сформувались давно свої уподобання щодо солі. Ось тут і є важливий момент, що хазяйки доказують, що для соління варто використовувати лише кам'яну сіль, незважаючи на те, що там теж є мінеральні домішки. Саме домогосподарки називають цю сіль високоякісну, зазначаючи, що йодована та китайська сіль псує зовнішній вигляд та процес зберігання".

Експерт зазначає, що якщо послухати хіміків, вони пояснюють: це у минулому столітті використовували йодід калію, а тепер використовують йодад, і ніяких перешкод для консервування нема і її теж можна використовувати. Також є економічний аспект: якісну "артемівську" сіль можна  було купити за 10 грн за кг, то якісна інша сіль, яка теж може буде використана для консервування, у кілька разів дорожча. Сіль для консервування можна використовувати не тільки "артемівську", а будь-яку імпортну теж.

Новини по темі