Дефіцит солі в Україні: з полиць магазинів зникла кам’яна сіль, що робити та чим замінити

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Дефіцит солі в Україні: що робити та чим замінити
Pixabay/mkupiec7

Україну очікує дефіцит солі: "Артемсіль" зупинила свою діяльність через війну.

Поділитися:

На полицях магазинів навіть великих мереж у наявності лише морська сіль. Брак кам'яної солі в Україні виник через війну. Держпідприємство "Артемсіль" покриває 95% харчової солі на внутрішньому ринку. Завод розташований у Соледарі, що на Донеччині. Зараз у місті точаться запеклі бої. У профспілці підприємства розповідають: 7 квітня понад 2 тисячі працівників підприємства покинули завод через ворожі обстріли. Залізничні шляхи, якими постачали продукцію, перебиті.

Голова профспілки ДП "Артемсіль" Андрій Попов розповідає:

"Підприємство запрацює, а воно запрацює обов'язково на території України, як тільки буде можливість та будуть налагоджені шляхи сполучення. На даний момент підприємство готове випускати продукцію, критичних пошкоджень немає. Пластам солі, які знаходяться на глибині 200 та більше метрів нічого не загрожує".

"Артемсіль" — найбільший виробник кам'яної солі в Європі і забезпечував продуктом не лише Україну, а й Угорщину, Польщу, Грузію, Молдову, Азербайджан та Румунію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯким буде цьогорічний врожай та як війна росії в Україні спричинила продовольчу кризу в усьому світі

Українські споживачі зізнаються, що з нетерпінням чекають на упаковку солі, до якої так звикли, та й для різних консервації сіль з добавками або морська не підходить.

Менеджери магазину кажуть, що після припинення поставок з «Артемсолі» взялись шукати альтернативу. На запасах протримались десь до початку травня, тоді ще була в наявності кам’яна сіль. Другий чинник це те, що морська сіль, яка потрапляла на український ринок, завозилась морським шляхом, через порти Одеси. Наразі ведеться реорганізація цих поставок через Румунію та Болгарію, що відображається і на ціні.

Дрогобицька солеварня, яка залишилась фактично єдиним в Україні виробником солі, працює на повну потужність. Найближчим часом завод планує збільшити виробництво на 20 тонн, проте це не зможе задовільнити попит навіть Львівської області.

Кам’яна сіль, що тимчасово замінить вітчизняного виробника, вже їде із Данії. Товар буде дорожчий, орієнтовно, вартість імпортної солі буде на 20% більшою, аніж вітчизняної. Але дефіцит невдовзі покриє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЧому дорожчає гречка та яка ціна буде на цю крупу в Україні: коментарі експертів

Дієтолог Наталія Самойленко радить ласим до солі українцям скористатися тимчасовим дефіцитом кам’яної солі на користь здоров’я. Готувати страви з морською значно корисніше:

«Вона дійсно дорожча, але того вартує. Том що окрім натрійхлору, у морській солі є деякі інші важливі мікроелементи для підтримання того ж самого водно-електролітного балансу. Ще раз хочу наголосити, що не потрібно робити якісь великі дозування. Маленькі дози морської солі збережуть ваше здоров’я і смакова якість вашого харчування не постраждає».

За порадою лікарів, вживання солі варто зменшити до 5 г на добу, і так однієї пачки солі на цілу родину точно вистачить до нашої перемоги.

З полиць магазинів зникла кам’яна сіль: що робити та чим замінити, дивіться сюжет:

Новини по темі