Гроші українців: яку економічну ситуацію прогнозують для нашої країни

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Економічна ситуація в Україні під час війни: дефіцит бюджету, рівень безробіття та державна підтримка населення (коментар експерта)
freepik.com

Яка економічна ситуація в Україні зараз та у найближчі місяці? Про це у ТСН розповів експерт.

Поділитися:

Що буде з нашою економікою у найближчій перспективі? Про це у ТСН розповів економічний експерт Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібно зараз платити за комунальні послуги та кому можуть списати борги у період воєнного стану (роз'яснює заступниця Мінрегіону)

За словами економічного експерта, українцям треба готуватися до нелегких часів. Олексій Кущ каже:

"Прості українці будуть жити на ті накопичення, які у них зараз є, державна підтримка дуже слабка. Наприклад, частині переселенців, які подали заявки, ще не було виплачено грошову допомогу. Дійсно ефективних інструментів підтримки українців з боку держави ми не спостерігаємо, були лише епізодичні разові виплати у межах програми "єПідтримка".

Що стосується наповнення бюджету України під час війни, експерт зауважує:

"Якщо ми говоримо про бюджет країни, то це переважно міжнародна допомога. Щомісячний дефіцит нашого бюджету зараз складає 5 млрд доларів. Наша економіка скоротиться в цьому році майже вдвічі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну може очікувати демографічна криза через масовий виїзд жінок та дітей за кордон: як її уникнути та як стимулювати повертатися

Щодо ситуації з безробіттям в Україні, Олексій Кущ розповідає:

"30-40%  українців зараз фактично безробітні: звільнилися, або їх підприємство припинило роботу і перестало виплачувати зарплату".

В ООН заявляють, що якщо війна триватиме більше року, 9 з 10 українців зіштовхнуться з бідністю. Експерт коментує це твердження так:

"На мою думку, це перебільшення, тут треба звертати увагу на методологію розрахунку. Тобто ООН розраховує такі показники відповідно до загальних економічних стандартів, які застосовуються до країни середнього профілю. В Україні ж досить велику частку складає тіньова економіка, також досить значна частка самозайнятості населення. Не можна не враховувати факт підтримки з боку родичів, які працюють. У нас є оці соціальні зв'язки, українці будть допомагати один одному переживати ці важкі часи. Люди навчилися самостійно виживати і створювати паралельні економічні системи, які функціонують паралельно з офіційною економікою".

Дивіться сюжет ТСН про економічну ситуацію в Україні:

Новини по темі