Грандіозний спецвипуск ТСН до Дня Незалежності та масштабний тур країною: режисерка Олеся Коваленко розказала про те, як створювали унікальний для України мультимедійний формат

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Грандіозний спецвипуск ТСН до Дня Незалежності та масштабний тур країною: подробиці ефіру та підготовки від головної режисерки Олесі Коваленко

Протягом місяця напередодні Дня Незалежності ведучі ТСН мандрували Україною — проводили виїзні ефіри з усіх регіонів країни.

Поділитися:

Фінальний спецвипуск всеукраїнського туру ТСН транслювали з Києва – 24 серпня о 19:30 на Золотих воротах ТСН наживо провів святковий ефір, приурочений до 30-річчя Незалежності України. Чому це без перебільшення був грандіозний випуск, чим вразили глядачів та якими зусиллями команда ТСН провела масштабний тур країною – ексклюзивно у нашому інтерв’ю з головною режисеркою ТСН Олесею Коваленко.

Як народилася ідея спецвипуску до Дня Незалежності та в чому її унікальність

Ідея з’явилася під час мозкового штурму з нашою креативної групою у складі директора департаменту новин Сергія Попова, шеф-редакторки Елли Білостоцької, заступника директора департаменту з нових форматів Ольги Кашпор, керівника спеціальних проектів Софії Титової, головної продюсерки ТСН Тані Грещишеної. Вигадати для ТСН щось таке, чого не робили досі, було непросто, адже у нас і 6 ведучих було одночасно в кадрі, ми і одружували людей, і інавгурації та королівські весілля спецвипусками у прямому ефірі підтримували...

Ми почали жонглювати ідеями, і так з’явилася одна з найнесподіваніших – поєднати ТСН зі спеціальними номерами артистів. Оскільки концертного досвіду у Телевізійної Служби Новин не так багато, ми запросили у колаборацію колег із Big Entertainment Shows телеканалу 1+1 Ми відразу чітко зазначили, що музичні номери –  не концерт у класичному розумінні. Це виступи артистів, які росли і професійно розвивалися разом з Україною, і зрештою стали частиною незалежності своєї країни. Таким чином ми визначили для себе, що у нашому святковому випуску мають бути The Hardkiss, Pianoboy, ТНМК, Jamala та Тіна Кароль.  

Виступи кожного з цих артистів були тематично інтегровані в програму спецвипуску до Дня Незалежності. Глядачі почули реп про історію України у виконанні гурту ТНМК, побачили чуттєвий номер Джамали.

ТСН Джамала

Режисерка Леся Подолянко відзняла чуттєвий перфоманс   у виконанні Pianoбоя безпосередньо всередині Золотих Воріт. Родзинкою номеру став підсвічений рояль та фантастичне світлове шоу. Тіна Кароль виконала пісню “Україна – це ти”.

ТСН Кароль
Для мене було великою честю відзняти неймовірно крутий перфоманс The HARDKISS разом з Федерацією гімнастики України. Цією роботою я справді пишаюся. Філософія цього номеру у тому, що людина завжди постає  перед страхом чогось нового, незвіданого та йде до мети через виклик та спортивний азарт.

Коваленко гімнастки

Через цю роботу я хотіла донести думку про те, що коли ви по-справжньому «горите» своєю справою, мрією, то злети і падіння  не страшні, бо це частина шляху до успіху. Саме так кожен  артист рухається до мрії зібрати стадіон «Олімпійський», а кожен спортсмен – виступити на Олімпійських іграх. Для мене було справжньою честю стати режисером цього номеру та попрацювати разом з талановитим оператором Кирилом Саном

Хочу  зазначити, що операторська робота Кирила Сана напрочуд талановита і я вважаю Кирила співавтором нашої роботи. Наприклад, соло гімнастки на заводі “Більшовик” відзнято одним кадром і, щоб зрозуміти, наскільки це вражаюча та складна робота варто просто подивись цей номер.

ТСН до Дня Незалежності: чим ми вразили глядачів

Один з лейтмотивів святкового спецвипуску – показати шлях України, її трансформацію довжиною у 30 років. Задля цього ми занурили глядачів у зворушливу подорож в часі через сюжети про історичні події, згадки про знакові пам’ятки та розповіді особистостей, що увійшли в історію.

Ми вперше показали глядачам Десятинну церкву та Золоті ворота у історичній відеореконструкції. Це вдалося завдяки нашим дизайнерам під керівництвом Миколи Алтухова. За допомогою 3D-моделей інтегрували ці об’єкти в ландшафт міста та показали, як вони змінилися під плином віків. Відеореконструкція мала вражаючий візуальний ефект: глядач, наче йшов сучасним містом та раптом опинявся у древньому  Києві. 

Вперше спеціально для ТСН браму Золотих  Воріт підняли і глядачі побачили, як виглядають стіни головного входу в столицю часів Київської Русі.

Глядачі також мали унікальну можливість побачити оригінал Будапештського меморандуму, плінфу — найдревніший тризуб, який був знайдений археологами та давню київську гривню. 

Ексклюзивно для ТСН кореспондентка Олександра Мітіна розпитала у першого Президента Незалежної України Леоніда Кравчука, як відбувався перший в історії України дзвінок з мобільного телефону та кому телефонував політик. Ведучі Марічка Падалко та Святослав Гринчук у спеціально відзнятому сюжеті продемонстрували, як змінювалась мода в Україні, починаючи від 90-х і донині.

Я особисто завжди мріяла, щоб глядачі ТСН дивились наші новини не тільки по телевізору, а й наживо. І ось нарешті просто неба на Золотих Воротах ми не лише вийшли в ефір, а й зустрілися з нашими глядачами віч-на-віч. Випуск новин наживо дивилися понад 150 запрошених гостей, серед яких зірки телеканалу 1+1, військові, волонтери, зірки спорту, громадські діячі, паралімпійці, журналісти, історики, церковні діячі, політологи, вчителі та лікарі.

ТСН глядачі

До нас завітали видатні українські особистості, що залишили слід у нашій історії, а також герої випусків ТСН, історії яких залишили слід в серцях наших глядачів і, звісно, вони запам’яталися і команді.  

Наприклад, нікого не залишила байдужим історія хлопчика Гліба з проєкту “Здійсни мрію”, який знаходився на останній стадії онкозахворювання. Участь у проєкті додала йому віри та наснаги долати хворобу. Це було справжнє диво,  яке ми спостерігали разом, усією країною. Гліб завітав на святковий спецвипуск і з нагоди Дня Незалежності поліцейські на мотоциклах подарували йому справжній шолом та забрали з собою на вечірнє патрулювання. Такі історії по-справжньому надихають та мотивують працювати ще більше для нашого глядача! Ми пишаємось проектами, які змінюють життя українців на краще. 

ТСН герой Гліб

Вражаючим також був візит ще одного нашого героя –  молодого хірурга Олександра Данилюка із Закарпаття, який у 2014 році проводив надскладні операції українським бійцям просто в окопах у Дебальцевому. За 9 днів лікар зробив 95 успішних операцій. Команда ТСН влаштувала зворушливу зустріч лікарю та врятованим військовим. 

ТСН воєнний хірург

Просто неможливо було стримати сліз від історії Віктора Маршала, якому пересадили донорське серце. Віктора познайомили з жінкою, яка погодилась віддати на пересадку серце свого загиблого сина. Просто під час ефіру завдяки запрошеному кардіологу мама змогла послухати серце сина, яке билося вже в грудях Віктора. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНаталія Мосейчук розплакалася у прямому ефірі ТСН: мама почула серце свого загиблого сина, яке вона віддала заради порятунку життя українського героя

Серед видатних історичних особистостей були присутні Ірина Дерюгіна з родиною –  практично династія спортивної гімнастики, що символізує розвиток українського спорту, легендарна телеведуча перших телеефірів незалежної України Тетяна Цимбал.

Мазур Цимбал

Знамениті кияни поділилися спогадами про минулі часи: Павло Зібров кабріолетом проїхався Хрещатиком, тим же маршрутом, як і тоді, коли знімав кліп на одноіменну пісню. Співачка Ірина Білик розказала, як працювала в 90-х друкаркою, актор Олексій Горбунов пригадав, як таксував на 8-ці та був завклубом першого в Києві сучасного нічого закладу «Алькапоне», бізнесмен Гарік Корогодський у батьківській квартирі згадав про київське дитинство. Ми намагалися згадати всі знакові моменти життя українців, які проживала та проживає разом з ними і команда ТСН! 

ТСН до Дня Незалежності: чим особливий спецпроєкт виїзних ефірів для команди та телеринку

Цей проєкт є новаторським  на українському  телевізійному ринку. Ми перші, хто не просто придумав, а і зважився на такий крок. І саме це мене дуже надихає. 

Звичайно, це непростий проєкт для команди, тому що ми такого ще не робили, але водночас як це круто –  відчувати себе першими у всьому. Це і є наш вогонь, наш драйв.

Для всієї команди ТСН цей проєкт став справжнім освідченням в коханні від наших глядачів. Та любов та тепло, з якими зустрічають наших ведучих на виїздах –  вона неймовірна. Прикметно, що кількість глядачів, які на виїзних зйомках приходили провести з нами ТСН, з кожним випуском збільшувалася! 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖМасштабний тур «ТСН» до Дня незалежності об’єднав серця українців

Всіх глядачів, до речі, не завжди було видно на екрані, адже більшість збирається по ту сторону камери, проте потім неймовірний натовп оточував всю команду, що видно по світлинах наших телеведучих з соцмереж. Миколаїв, Херсон, Ужгород…. Ця підтримка глядачів звідусіль –  вона просто неймовірна!! Особливо, з огляду на те, яких зусиль вимагав цей проєкт. 

Оскільки необхідно було кожен  день працювати в іншому місті, то потрібно було подолати відстань між містами, вкластися у відведений час на згортання техніки, вчасно виїхати на нову локацію, щоб зранку ведучий відзняв сюжет, а ми ввечері встигли його змонтувати. А ще потрібно було сформувати сюжети, написати, відзняти і так далі. В такому режимі працює команда ТСН. І це фантастично, бо праця всієї команди без перебільшення титанічна! Логістичними  тонкощами  займався наш виконавчий продюсер Сергій Кравченко. Перезвати всіх операторів, інженерів трансляції ПТС, режисерів, асистентів режисерів, режисерів монтажу, освітлювачів, водіїв складно навіть фізично… Цей проект нам вдалося втілити в реальність тільки завдяки зусиллям та неймовірній самовіддачі  всієї команди ТСН.

ТСН команда

Я вражена та пишаюся тим, як круто всі наші ведучі та вся команда ТСН зробили візитки міст України, незважаючи на те, що деякі вперше були у цих містах. Треба віддати належне і нашим регіональним кореспондентам, які були по факту співведучими та співавторами і проводили екскурсію своїми рідними містами. Це настільки круті роботи, що хочеться їх передивлятися знову і знову. Я навіть плачу, коли дивлюся ці історії. До речі, вперше за 5 років роботи в ТСН я дозволила собі не дивитися історії до ефіру, тому що хотілося чекати їх в ефірі і побути глядачем, щоб пережити це ще раз вже перед екраном. І це справжній кайф.

Коваленко Олеся

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисерка Олеся Коваленко розповіла подробиці унікального спецпроекту ТСН у День Незалежності

Цей тур був професійним викликом для команди ТСН. Нам звично бути оперативними та ексклюзивними відразу з епіцентру подій. Проте, ідея туру трішки змусила понервувати, буду відвертою. Цей така титанічна праця, що спочатку мені навіть було боляче думати про те, як це “загорнути”. Але наше щастя, що в ТСНі немає лінивих, а, по-друге, найсміливіші ідеї люди приймають і починають пірнати з тобою в процес. 

Я часто скептик, але ця ідея зачепила моє серце, бо мені завжди хотілося бути з глядачами в одній площині. Хотілося, щоб глядач відчував, що ми –  частина його життя та навпаки. 

Для нас за честь бути з нашими глядачами за рамками телеекрану. Я переконана, що камера ніколи не обманює, тому і глядач завжди відчуває справжність. І ці рейтинги, які ми отримуємо, про це свідчать. Найприємніше те, що робили ми цей проєкт не заради показників, тому рейтинги для нас стали надзвичайно приємним бонусом! А вони високі! Дякуємо нашим глядачам, що святкували 30-річчя Незалежності України з нами!

Спецефір став найкращою програмою святкового дня на українському телебаченні із рейтингом 3.3% та часткою 13.9% за аудиторією 18-54 (50+).

Новини по темі