Команда Наталії Мосейчук, 1+1, МОН та МОЗ захистили право на освіту маленьких пацієнтів

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Команда Наталії Мосейчук, 1+1, МОН та МОЗ захистили право на освіту маленьких пацієнтів

Школам при лікарнях бути з 2019 року!

Поділитися:

Вчора, 19 грудня, у День святого Миколая, під час прес-конференції у Києві відбулась презентація положення, що захищає право кожної дитини на освіту при лікарнях по всій Україні від одного місяця. Міністерство освіти та Міністерство охорони здоров'я спільним наказом затвердили Положення про очну форму здобуття загальної середньої освіти в закладах охорони здоров’я, де є чіткий механізм забезпечення навчання при лікарні для кожної дитини, яка цього потребуватиме.

Ідейна натхненниця проекту «Школи при лікарнях» телеведуча, куратор соціальної ініціативи «Право на освіту» Наталія Мосейчук одна з перших почала бити на сполох, що діти в лікарнях не отримують належної підтримки та освіти.

Робота над документом розпочалася після знайомства і допомоги у створенні освітнього простору у ВІЛ- відділенні Охматдиту з Євгенією Смірновою, яка очолює ГО «Small heart with art» та відрядження у Львів до єдиних в Україні збережених  шкіл у лікарнях - Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі та Львівському Охматдиті.

Навесні була створена робоча група за участю вчителів зі Львова, Києва, команди проекту «Право на освіту», експертів МОН та МОЗ. Долучилися фахівці, лікарі, журналісти, представники Академії нової поліції і навіть фіни – Аско Паураніемі, директор фінської школи при лікарні, яка відзначила в цьому році 100 років зі дня створення.

Це важлива спільна перемога у поверненні шкіл до дитячих лікарень в Україні і перший суттєвий результат на рівні державних змін. 1+1 медіа та громадськість звернули максимальну увагу на проблему відсутності освіти для пацієнтів шкільного віку, яку не можливо обійти. Впродовж року велика команда працювала над Положенням і на День святого Миколая його вдалося затвердити та презентувати,  саме за цим документом почнуть організовувати навчання в областях. З 2019 року на оплату праці педагогічних працівників передбачено 12 млн гривень.

«Таке відчуття, що сьогодні день народження не у людини, а день народження проекту «Право на освіту», і дуже символічно, що в День святого Миколая сталося диво, коли оголосили, що школи при лікарнях підтримали на державному рівні. Сьогодні день легалізації шкіл в лікарнях. Погоджена оплата праці педагогічних працівників, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти учнями в лікарні. Але це перші правила і зміни, які розпочалися по всій країні! Це не означає, що робота зроблена і на цьому поставлена крапка, це означає, що після нового року наш освітній десант буде відвідувати всі області України. Рухайте зміни, втілюйте їх. Дякуємо тим всім, хто сьогодні, і тим, хто буде завтра з нами в цій великій справі», повідомила Наталія Мосейчук.

На цю реформу чекали вчителі, лікарі, діти, громадські організації з Одеси, Херсону, Луцьку, Житомиру, Хмельницького, Дніпра, Київської області та ін. і тепер освіта в лікарнях повернеться і запрацює по всім областям України. Наш провідник у світі державних установ та у всіх процесах просування державних змін - Олена Кривенко, очолює благодійний фонд «КОЛО».

Навчання в лікарнях відбувається у всіх цивілізованих країнах світу – США, Німеччина, Австрія, Японія, Ізраїль та ін., бо це важливий контакт зі світом, що дає можливість долати стрес і покращувати психологічне здоров’я.

Міністр представила відповіді які роз’яснюють, як саме буде організовано навчання при лікарнях та що потрібно зробити, щоб дитина отримувала таку підтримку – детальна інформація на сайті МОН.

«Був час, коли навчання при лікарнях було нормою в Україні, але за останні роки ми поступово втрачали цю практику. Залишилися окремі проактивні місцеві органи управління та лікарні, які практику зберегли. При цьому вони змушені були викручувати і додумувати окремі документи чи керуватися застарілою нормативкою 80-х років минулого століття. Зараз це змінилося, у День святого Миколая, світ побачило положення, що захищає право кожної дитини, яка потребує тривалого стаціонарного лікування, на освіту», –  зазначила Лілія Гриневич.

На даному етапі результатами проекту є відкриття 3-х шкіл при лікарнях. Школа «Супергероїв» при відділенні токсикології київського «Охмадиту», школа у відділенні дитячої онкології Національного інституту раку з партнером «Ліко-скул» та у Дитячій лікарні №7 м. Києва під патронатом «Академія +» Іванни Ніконової.  Уроки проходить у трьох форматах: індивідуальні заняття для дітей, групові – у класах та бінарні, які за спільною тематикою готують вчителі кількох предметів.

В планах на наступний рік продовжувати роботу та відкрити 33 школи при лікарнях у всіх регіонах Україні. Право на освіту і доступ до освіти – це потреба номер один для дітей. Рухаємо зміни далі. Команда проекту продовжує стежити за результатами весь 2019 рік.

 

Новини по темі