Зробити самостійно або купити в магазині: у чому переваги консервації і чи справді це вигідно
Консервація: чи вигідно цим займатись та як заощадити на продуктах
Народна мудрість зазначає, якщо домашнє, то значить смачніше, а особливо, коли йдеться про салати, овочеві асорті, компоти, варення. В українських господинь почався сезон консервування, бо лише морозити продукти зараз через вимикання електроенергії мало хто хоче.
В сюжеті ТСН, що виходить у будні на YouTube о 19:30 та в марафоні новин, розібрались, що вигідніше — робити закрутки самому чи купувати вже готові.
Господиня Катерина Кравченко давно захоплюється консервуванням, тож знає основні хитрощі цього процесу та ділиться своїми спостереженнями, що вже від заморозки овочів та фруктів цьогоріч таки довелося відмовитися:
«Морозильні камери майже ніхто вже не використовує через світло. Ось тому консервація, сушка – це єдині способи зберегти їжу саме зараз».
Переваги домашньої консервації
У нинішніх умовах, коли ціни на продукти постійно змінюються, а доступ до електроенергії обмежений, консервація стає ще більш актуальною. Вона дозволяє забезпечити себе і свою родину вже готовими стравами на зиму, а також має цілу низку інших переваг.
- Якість продукту. Ви точно знаєте з яких інгредієнтів виготовлена ваша консервація і можете контролювати кількість цукру, солі та інших добавок.
- Економія. На перший погляд, консервація може здатися дорогою, але якщо врахувати вартість готових продуктів у магазині, то домашня консервація часто виявляється вигіднішою. Особливо, це стосується сезонних овочів та фруктів, які можна придбати за більш низькими цінами.
- Задоволення від процесу. Консервування – це не просто приготування їжі, а й творчий процес. Ви можете експериментувати зі смаками та створювати унікальні рецепти.
Чи вигідно консервувати продукти: приклад
Катерина Кравченко розповідає наскільки вигідно зараз консервувати продукти на власному прикладі та підбиває фінансові підсумки приготування овочевої ікри:
«Ми всіх наших інгредієнтів поклали по кілограму, тільки кабачків в нас було 3 кг. На все це в мене вийшло 310-300 грн. Сім півлітрових баночок, то одна баночка в нас виходить ціною 42 грн. У магазині ж вартість овочевої ікри стартує в середньому від 60 грн».
Як зробити консервацію вигідною
Сезон консервування напряму пов'язаний і з цінами на продукти, які зараз доволі зросли в ціні через спекотну погоду. Продавчиня Тетяна, зазначає, що коли продукти були набагато дешевшими, то люди ще не брались до консервації:
«Все подорожчало, бо сезон закінчується, крім того, урожай на полях добиває спека. Огірок, коли був по 15 гривень за кілограм, люди боялися його консервувати. Зараз огірок закінчився на городі, він згорів і тому по 60 гривень».
Економіст Олег Пензин також попереджає щодо підвищення цін на овочі та фрукти.
«Вони уже у серпні можуть зрости на відсотків 5-7 проти тогорічних, тому що спека реально аномальна, і там, де є можливість поливу, безперечно, це буде збільшувати видатки, пов’язані й з цим, бо там електрика. Та й аномальна спека дає особливі вимоги щодо збереження овочів».
Тож при плануванні приготування консервації продуктів зважайте також і на ці поради:
- спробуйте розпланувати все заздалегідь, складіть список необхідних продуктів та розрахуйте вартість
- купуйте сезонні продукти, адже вони зазвичай коштують дешевше.
- дотримуйтесь технології, тому що правильно підготовлені продукти та дотримання рецептів – це завжди запорука успішної консервації.
Більше цікавих та корисних матеріалів читайте на сайті 1plus1.ua.