Росія краде зерно, як в Голодомор: українських фермерів на окупованих територіях змушують за безцінь віддавати зерно або відбиратимуть задарма

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Росія краде зерно, як в Голодомор: фермерів на окупованих територіях змушують віддавати зерно майже задарма
Pexels/Pixabay

Запорізьких фермерів окупанти змушують за безцінь віддавати зерно

Поділитися:

На Запоріжжі фермери масово вивозять техніку й насіння з зони бойових дій, аби врятувати від обстрілів та крадіжок окупантів. Зібрати врожай цього року не вдасться одразу у кількох районах області. Поля з пшеницею буквально всіяні боєприпасами. Тим часом на окупованих територіях росіяни змушують виробників віддавати їм зерно за безцінь. Інакше – погрожують забрати все задарма. Чи буде за таких умов хліб в Україні, розказують у ТСН.

Власникам ледь вдалося вивезти агротехніку з Оріхова. Це містечко разом з Гуляйполем наразі найбільше потерпає від обстрілів рашистів. Фермери кажуть, половину тракторів разом із комбайнами знищено. Те, що вдалося врятувати, намагаються вивезти до Запоріжжя. Ті території, де йдуть воєнні дії, фермери нині не обробляють. Там встигли посіяти озимі культури, а ярові вже не сіяли. Усі поля в зоні бойових дій або заміновані, або щільно засіяні боєприпасами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти передбачають дефіцит на овочі: яка причина та про які саме овочі йде мова

Аграріям, які залишились в окупації, росіяни буквально викручують руки і змушують продавати зерно з елеваторів за безцінь. Якщо фермери не погоджуються, вони його просто відбирають як нічийне. Вивозити на територію України не дозволяють.

Тих, хто погоджується працювати з окупантами, змушують віддати 2/3 майбутнього урожаю. Якщо підприємці сперечаються, у них забирають геть усе. Якщо люди відмовляються, приводять колаборантів і віддають поля іншим.

Вже зараз у фермерів окупанти конфісковують зерно та насіннєвий фонд. Колони зерновозів прямують до окупованого Криму. Потім українське зерно вивозять до Краснодарського краю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯким буде цьогорічний врожай та як війна росії в Україні спричинила продовольчу кризу в усьому світі

Незважаючи на все, Запоріжжя та і вся Україна із хлібом будуть. На власні потреби вистачить, а от проблеми можуть виникнути у країнах, куди зазвичай експортували урожай. 400 млн людей у світі у бідних країнах, особливо, у Північній Африці і на Близькому Сході харчувались за рахунок українського зерна. ООН викупала 40-50 млн тон і за рахунок того ці люди їли.

Українських фермерів обіцяє підтримати держава. В Мінагрополітики готують рішення щодо безперешкодного забезпечення усіх агровиробників пальним до кінця року і обговорюватиметься програма про відшкодування їм збитків.

Новини по темі