Топ-5 доступних локацій в Україні

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
5 найдоступніших локацій в Україні для людей з обмеженими можливостями

Продовжується тур, який надихає українців на створення сучасних і зручних міст для усіх груп населення.

Поділитися:

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. До цієї дати в Києві відбулася церемонія нагородження найбільш доступних закладів України, яку в рамках Форуму інклюзивності вручала громадська організація Доступно.ua. Журі конкурсу, до якого увійшла ведуча ТСН та куратор проекту «Переможці» Соломія Вітвіцька, обрало найкращі заклади, які є зручними для усіх, включно з людьми з інвалідністю та іншими маломобільними групами населення.

Пішохідна зона Івано-Франківська

Вулиця Лесі Українки та площа Міцкевича після нещодавньої реконструкції стали повністю безбар’єрними: пішохідна зона знаходиться на одному рівні, немає бордюрів чи інших перешкод, плитка викладена рівно. Тут можна легко пересуватися на візку/ з дитячим візком/ валізою тощо. На вулиці облаштовані велопарковки, стоять зручні, сучасні вуличні меблі. Також є облаштована громадська вбиральня.

Панська Гуральня, Чернівці

Цей ресторан у центрі Чернівців – є зручним та доступним для всіх: на вході широкі двері, всередині – просторо, вбиральня облаштована не тільки для людей на візках, але й для відвідувачів з немовлятами. Цікаво, що до закладу ведуть кілька сходинок, але коли власник намагався зробити зручний заїзд, місто йому відмовило у дозволі через те, що ресторан знаходиться у історичній будівлі. Втім, це його не зупинило, і тепер до ресторану веде пандус, по якому всередину можуть потрапити більшість людей на візках, а місто поки не наважується демонтувати цей заїзд.

Vapiano, Львів

Повністю доступний заклад для людей на візках та відвідувачів з маленькими дітьми: безбар’єрний вхід, зручно всередині, облаштовані вбиральні. Окрім архітектурної доступності, для персоналу закладу проводять тренінги, як допомагати людям з різними інвалідностями. 

Шостий апеляційний адміністративний суд, Київ

Суд знаходиться у приміщенні колишнього заводу «Арсенал», побудованого за радянських часів без жодного натяку на доступність чи універсальний дизайн. Втім приміщення суду є повністю облаштованим та зручним: сходи на вході дублюються пандусом, на сходах є маркувальна стрічка, перед дверями – звуковий вказівник. Написи на навігаційних табличках дублюються шрифтом Брайля, у приміщенні є контактні смуги, універсальна вбиральня, понижений стенд для зручності людей на візках.

Бібліотека Оціум 51, Київ

Оціум – це інклюзивна дитяча бібліотека на Русанівці. Креативний простір, який і сам є доступним, і де приділяють велику увагу темі інклюзії, влаштовують тематичні лекції та тренінги для дітей та дорослих.

Також Соломія Вітвіцька вручила спеціальну нагороду «Ті, що вражають» від команди ТСН, аби відзначити агентів змін – команду Доступно.ua, яка вже 2 роки працює над тим, аби громадський простір в Україні ставав інклюзивним та доступним.

«Цього року ми з командою ТСН їздимо містами України в рамках туру «Ті, що вражають», аби надихнути українців на створення сучасних та доступних міст, привернути увагу до проблем людей з інвалідністю. Багато хто з присутніх став частиною нашого проекту. Від усієї ТСН я хочу сказати спасибі вам, адже саме ви подаєте приклад усім нам, показуєте, як це має бути, і крок за кроком змінюєте країну. Ваші історії вражають, ваші вчинки надихають. Я хочу подякувати команді Доступно.ua за те, що мотивуєте громадські простори до соціальної відповідальності, за те, що задаєте тренд на інклюзивність та доступність. І цю нагороду я хочу передати вашій команді. А ми в ТСН щасливі, що мільйонам глядачів можемо розповідати не лише про кричущі випадки, але і про успішні ініціативи, які творяться тут, у нас. По кроку в нас створюються  міста, що вражають», - сказала зі сцени ведуча ТСН Соломія Вітвіцька та передала нагороду Дмитру Щебетюку, співзасновнику Доступно.ua.

Нагадаємо, команда ТСН вирушила в соціально-освітній тур «Ті, що вражають», який має на меті надихнути українців  на створення сучасних, зручних та доступних міст, привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, а також поглибити розуміння українців про реформу децентралізації та домагатися позитивних змін у їхньому рідному селі чи місті. Проект реалізується спільно з Посольством Великої Британії в Україні. Вже цього вівторка, 4 грудня, команда туру «Ті, що вражають» завітає до Львова.

Новини по темі