Тур «Ті, що вражають» стартував у Рівному

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Проект Ті, що вражають стартував у Рівному

Танці від Влада Ями, золота медаль від Юлії Батенкової та віртуальна реальність.

Поділитися:

Цього тижня у Рівному відбулась зустріч команди туру «Ті, що вражають», який ТСН каналу «1+1» реалізує в партнерстві з Посольством Великої Британії, аби надихнути українців на створення сучасних, зручних та доступних міст, а також привернути увагу до проблем людей з інвалідністю.

До актової зали Національного університету водного господарства та природокористування, люди почали збиратися ще за годину до початку – робили фото на згадку, роздивлялися світлини проекту «Переможці» та за допомогою віртуальної реальності проходили експеримент – одягнувши спеціальний шолом, глядач міг спробувати самостійно здолати шлях на візку від колії на залізничному вокзалі до зупинки громадського транспорту.

Таким чином, творці проекту хотіли звернути увагу на недосконалу ситуацію із доступністю українських міст – відсутність навігації, незручність пандусів, несправність ліфтів та закликати до толерантного ставлення до людей з інвалідністю.

Творці наголошують, що основний принцип безбар'єрного середовища – це можливість для всіх громадян бути «включеними» у суспільне життя та без сторонньої допомоги користуватися міським простором. Сотні тисяч людей з інвалідністю в Україні щоденно стикаються з перепонами на своєму шляху. У наших силах змінити це та збудувати доступні міста, що вражають.

Поряд партнери проекту – Музей «Третя після опівночі» - знайомили охочих із інтерактивними експонатами, де відвідувачі на дотик спробували відгадати відомі скульптури. Крім того, гостям розповідали про те, як живуть незрячі люди, вчили писати та читати шрифом Брайля.  

У переповненій залі понад 500 відвідувачів, серед яких студенти, представники місцевої влади, громад, активісти та волонтери, люди з інвалідністю, прийшли послухати мотиваційні виступи від ведучої ТСН Марічки Падалко, журналістки ТСН Наталії Нагорної, паралімпійської чемпіонки Юлії Батенкової-Бауман, хореографа та судді «Танців з зірками» Влада Ями, громадської активістки Юлії Ресенчук та мера міста Рені Ігор Плєхова.

Під час промови біатлоністки Юлії Батенкової-Бауман багато хто не стримував сліз. У 8 річному віці в автокатастрофі вона втратила маму та братика, а сама перенесла ампутацію правої руки. Тоді вона навіть прості побутові речі вчилася робити заново. Але труднощі не зламали її. Зараз Юлія паралімпійська чемпіонка, на її рахунку 9 срібних і 5 бронзових медалей. Кілька Параолімпіад поспіль від першого місця дівчину відділяли секунди.

«Після ігор у 2014 році я попросила: Господи, якщо ти мені не даєш ту золоту медаль, то подаруй мені «золоту» дитину. Я завагітніла одразу по поверненню додому. Донечку назвала Злата – вона моє найголовніше «золото». Цього року поставила собі завдання неодмінно привезти для неї золоту медаль з Паралімпіади у Пхьончхані, - згадала у Рівному Юлія.

Цього року у складі естафети біатлоністка таки отримала омріяну першість. Цю нагороду привезла із собою до Рівного та вирішила дати можливість кожному потримати її у руках.

Наостанок Юлія поділилася своїми уявлення, яким має бути місто, що вражає. На її погляд, в ньому має приділятися достатньо уваги спорту, а інфраструктура –  дозволяти усім жителям вести активний та здоровий спосіб життя.

Про можливості самореалізації для кожного говорила і Юлія Ресенчук, голова Благодійного фонду «АІК», що допомагає людям з інвалідністю працевлаштуватися в IT-сфері. Дівчина сама вже 11 років пересувається на візку, і зараз надихає інших вести незалежний спосіб життя. Юлія впевнена, велика кількість грантів, а також можливість громад самостійно розпоряджатися власним бюджетом дають змогу втілювати безліч корисних соціальних проектів для свого міста. Втім головна сила, на думку дівчини – ініціативність і активна позиція громадян.

«В нас є успішні кейси, які ми втілили без будь-якого фінансування. Об'єднані зусилля небайдужих людей здатні продукувати неймовірні зміни у суспільстві», - вважає Ресенчук.

Погодилась із нею і ведуча ТСН Марічка Падалко.

«Я вірю в теорію маленьких справ, тому закликаю вас бути активними. Замисливши щось зробити у своєму місті, Україна крок за кроком буде змінюватись. Не треба чекати, що все зроблять за нас. Цього ніколи не буде! Ми маємо це зробити для себе самі у своєму дворі, місті, університеті, а почати зі своєї родини», - закликала зі сцени ведуча та додала, що хоче, аби про поняття «інклюзія» та «децентралізація» українці знали не з новин та законів, а із власної ініціативи.  

Справжнім подарунком для рівнян став проїзд до міста судді «Танців з зірками» Влада Ями. Відомий та успішний хореограф згадав, як приїхав до Рівного у 9-річному віці на чемпіонат України з бальних танців.

"До цього я виграв всі можливі чемпіонати у рідному Запоріжжі. А в Рівному ми з партнеркою зайняли 52 місце. До речі, учасників у нашій категорії було рівно 52 пари", - жартома згадав танцюрист. 

"Після цього я став вірити, що стану чемпіоном світу з бальних танців і робити усе можливе для цього. І хоч ця мрія не здійснилася, кропітка робота над собою допомогла мені досягти успіху. І сьогодні я маю можливість виступати перед вами. Хочу звернутися до вас із меседжем: відчувати, вірити, робити".

Повернувшись через роки до Рівного на прохання глядачів та під гучні оплески Влад імпровізовано станцював на сцені самбу. 

Тур «Ті, що вражають» триває. Наступним містом, куди завітає команда проекту, стане Краматорськ – 7 листопада.

Запис виступу можна подивитися онлайн – на Facebook-сторінці ТСН LIVE та на YouTube-каналі ТСН.

Новини по темі