Весняні овочі та фрукти: користь чи все ж загроза для здоров'я — розібрались у ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Весняні овочі та фрукти: користь чи загроза для здоров'я
Freepik

Ринок чи супермаркет: де безпечніше купувати овочі, та які продукти містять найбільше нітратів.

Поділитися:

В ефірі ТСН дослідили ранні овочі та фрукти, якими нині рясніють прилавки, та розібратися, де і коли краще їх купувати.

В яких овочах та фруктах містяться нітрати

Те, що на прилавках з'являється дуже рано — зазвичай результат добривних технологій. Ще близько 10 років тому овочі взимку та ранньою весною були чимось незвичним, кажуть експерти, а люди таку продукцію купувати боялися. Тепер же асортимент ранньої городини широкий, і все через вміст нітратів — хімічних сполук, які нині використовуються у сільському господарстві, аби врожай можна було збирати цілий рік.

Максимальна кількість нітратів знаходиться у качані та в верхніх шарах овочів — хвостику і плодоніжці, тому ці частини треба обрізати. Нітрати, тобто солі азотної кислоти, поширені у природі речовини. Вони входять до хімічного складу рослин і є продуктами обміну речовин у організмі людей і тварин. А у сільському господарстві нітратні добрива вносяться у ґрунт для підвищення врожайності. До найбільш вживаних належать нітрати калію, натрію та амонію. Є допустимі норми, і їх треба дотримуватися. Рекордсменами з їх вмісту зазвичай є листова зелень та коренеплоди.

Що показало дослідження ТСН

Перевищення максимально допустимих рівнів вмісту нітратів було виявлено у таких продуктах, як редька та полуниця. За результатами експертизи, саме ці овочі  виявилися найнебезпечнішими — вміст нітратів у них перевищує максимально допустимі норми у понад два рази. І це не залежить від того, де ви їх купуєте — у магазині чи на ринку, кажуть у лабораторії.

На ринку перевищений вміст нітратів виявлено ще й у картоплі та моркві. Інші овочі залишаються у межах встановлених норм. Якщо посилатися на результати досліджень, більше невідповідностей виявлено саме у продукції, яка була відібрана на ринках. Відповідно, торгівельні мережі краще контролюють якість своєї продукції.

Перевіряти продукти має Держпродспоживслужба, але наразі вона не проводить планові перевірки. Від початку повномасштабного вторгнення вони призупинені. А для позапланових перевірок необхідне звернення громадянина, міжнародного партнера або самого суб'єкта господарювання.

Втім, у лабораторії науково-дослідного інституту зазначають, що із запитами на їхні послуги звичайні громадяни звертаються вкрай рідко, хоча дослідження одного зразка коштує лише 30 грн. Для тих, хто все ж таки не може встояти і дочекатися, коли на прилавках з'являться овочі, фрукти або ж ягоди за сезоном, дієтолог Олександр Кущ дає кілька порад:

"Допомагає банальне замочування. Якщо ви, наприклад, варите картоплю, то зливаємо цю воду, термічна обробка взагалі зменшує рівень нітратів".

Дивіться більше новин у ТСН, що виходить о 19:30 на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі