Як заготовити м’яту на зиму: страви з м’ятою та її різновиди (рецепт та поради)

Як сушити м'яту: як заготовити м'яту на зиму та які види м'яти бувають

Як правильно сушити м’яту та які страви підкреслить її виражений смак: розповідає Антоніна Лесик, садова блогерка.

Поділитися:

У студії денного шоу «Твій день» Антоніна розповіла, що існує понад 40 видів м’яти, а в її садку зокрема росте біля 10 видів.

Найпопулярніша м'ята, яка зустрічається майже кругом – це перцева мята. Саме вона використовується у кулінарії та парфумах, для виготовлення ліків і в харчовій промисловості. Вона має найбільше ефірних олій та відповідно виражений смак. Саме його ми відчуваємо в м'ятних льодяниках. Існує м'ята з менш вираженим та більш ніжним ароматом, аніж перцева. Вона має покручене листя і називається через те кучерявою. Її добре додавати до десертів та салатів.

В ефірі денного шоу "Твій день" Антоніна показала ще шоколадну м'яту – стебло цієї рослини має коричневе забарвлення і присмак ванілі. Цікавий факт про болотну м'яту, що зростає на берегах річок та озер: саме з цієї рослини грузини виготовляють популярний соус ткемалі. Вони переконані, що без додавання болотної м'яти справжнього соуса ткемалі не може бути. Всупереч популярному стереотипу, меліса, за словами Антоніни, направді не є м'ятою. Проте ця рослина також часто додається до напоїв через свій приємний лимонний присмак. Антоніна додала, що меліса здавна вважається жіночою травою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не потрібно викидати кісточки із фруктів? ТОП-5 фруктів, кісточки яких корисні

Цікавий факт: американські вчені переконані, що аромат м’яти допомагає схуднути. Чи справді це так, дивись у сюжеті програми "Твій день" від 4 червня. А далі розкажемо, як заготовити м’яту на зиму.

Як правильно заготовити м'яту на зиму

Антоніна відразу зауважила, що зараз саме сезон для заготовки м'яти. Збирати її краще рано-вранці, коли ще не зійшла роса. Тоді вона накопичує більше ефірних олій. А далі все просто: сформувати пучки та підвісити у теплому місці. Важливо: стежити за тим, щоб на листя не попадало сонячне проміння, під впливом якого ефірні олії швидко випаровуються і втрачається те найцінніше, заради чого і плануємо заготовити м'яту на зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народжувати не обов’язково: руйнуємо найпоширеніші стереотипи про жіноче здоров’я

За словами Антоніни, це дуже розповсюджений спосіб, яким заготовляли м'яту на зиму ще наші бабусі. Блогерка також запропонувала глядачам цікаві альтернативні варіанти м'ятних заготовок.

Я хочу показати ще два способи заготовки м'яти на зиму, які мені дуже подобаються: м'ятний сироп і м'ятний цукор. Чим класний спосіб з м'ятним цукром: зберігається натуральний смак м'яти – після сушіння він дещо видозмінюється. Зробити просто: свіжа м'ята перемелюється з цукром, складається в стерилізовану банку і зберігаємо в холодильнику. Взимку можна додавати до чаю та десертів, робити мохіто. Якщо цукор як консервант не подобається, то можна замінити його на мед.  
 

Як готувати мятний сироп, дивись у сюжеті денного шоу «Твій день» від 4 червня.