Без вакцинації до школи: чи заборонять нещепленим дітям відвідувати заняття?

Дітей без вакцинації будуть відправляти на дистанційне навчання. Чи правда це?
Pexels/Gustavo Fring

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін днями заявив, що діти, які не отримали основні профілактичні щеплення, не будуть допускатися до навчання в колективі. Натомість, вони можуть здобувати освіту дистанційно.

Поділитися:

Чи будуть нещеплені діти допускатися до навчання у школах з нового навчального року? Наскільки відповідає дійсності твердження головного державного санітарного лікаря Ігора Кузіна про те, що школярі без обов’язкових профілактичних щеплень зможуть здобувати знання лише дистанційно? Про це ведучі шоу «Твій день» поспілкувалися з генеральним директором Центру громадського здоров’я Романом Родиною та юристкою Марією Пілеруа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивча залежність! Як гаджети впливають на наше здоров'я (відео)

Роман Родина пояснив, що закон, який забороняє нещепленим дітям навчатися у колективі, вже давно існує. Це ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб». Щоправда, дехто стверджує, що він суперечить ЗУ «Про освіту», який гарантує доступ до середньої освіти всім дітям України. Проте Роман Родина в цьому не бачить протиріччя: адже невакциновані діти не позбавляються права на освіту, вони можуть здобувати її, але дистанційно. Щоб не наражати на небезпеку зараження інших дітей.

Фото: moz.gov.ua

Адвокатка Марія Пілеруа дала роз’яснення: відповідальність за те, чи приймати до школи невакциновану дитину, несе виключно керівник закладу освіти. Саме він може примусово відправити нещепленого учня на дистанційну форму навчання. Проте на практиці таке трапляється в Україні рідко.

Також юристка наголошує – видача неправдивої довідки про щеплення законодавчо є підробкою документів і карним злочином. За що лікар, який її видає, може понести кримінальну відповідальність, якщо його провину буде доведено.

Нагадаємо, наразі в Україні обов’язковими є щеплення від 10-ти небезпечних інфекційних хвороб:

  1. Гепатит В.
  2. Туберкульоз.
  3. Кір.
  4. Паротит.
  5. Краснуха.
  6. Дифтерія.
  7. Правець.
  8. Кашлюк.
  9. Поліомієліт.
  10. ХІБ-інфекція (гемофільна інфекція).

Ці щеплення є безкоштовними для громадян України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус. Штам Дельта: симптоми і вакцинація (розповідає лікар-імунолог Федір Лапій) (ВІДЕО)

Директор Центру громадського здоров’я Роман Родина наголошує:

Якщо ми не будемо вакцинуватися і не будемо щеплювати наших дітей, у нас будуть спалахи і кору, і дифтерії, й інших серйозних вакцинокерованих хвороб.

Більше про щеплення дітей можна почути у випуску шоу «Твій день» від 30 червня 2021 року: