Коронавірус штаму Дельта: симптоми, перебіг та чи працює вакцинація (коментує медекспертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коронавірус Дельта: які його симптоми та чи допомагає від нього щеплення?
Pexels/Karolina Grabowska

Днями від коронавірусу штаму Дельта померла перший пацієнт в Україні. Чим відрізняється цей штам від інших та чи допоможе вакцинація? Розповідає експерт.

Поділитися:

В Україні зафіксували першу смерть від коронавірусу штаму Дельта. Чим небезпечний саме цей штам, який шириться світом, і чи ефективна проти нього вакцинація? У студії «Сніданку з 1+1» розповіла медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лілія Подкопаєва у «Світському житті з Катериною Осадчою» розповіла, чому вирішила вакцинуватися від коронавірусу

За словами Катерини Булавінової, наразі штам Дельта коронавірусу переважає у більшості країнах світу. Його симптоми такі ж, як і в COVID-19 інших штамів, проте перебіг часто доволі важкий.

Однозначно зрозуміло, що штам Дельта дуже агресивний. На нього хворіють і молоді люди, діти, він часто призводить до госпіталізації, різкого зниження сатурації. Смертність від коронавірусу Дельта вища, ніж від інших штамів.

Коронавірус ДельтаФОТО: pixabay.com/mohamed_hassan

Катерина Булавінова говорить, що вакцини захищають від усіх штамів коронавірусу, зокрема і Дельта, тож радить якомога швидше зробити щеплення. Вона додає:

Ми дуже просимо всіх думати не про протоколи лікування та штами, а йти вакцинуватися, не втрачаючи часу на роздуми. У країнах, де вже провели масову вакцинацію населення проти COVID-19, цифри захворюваності на Дельту нижчі, а госпіталізацій та смертей дуже мало.

За словами Катерини Булавінової, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко поставив собі за мету до кінця літа вакцинувати проти коронавірусу 10 мільйонів українців. Вакцини для цього в країні є, головне, щоб люди усвідомили необхідність масової імунізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві куми Марічка Падалко і Лідія Таран вакцинувалися: «Ми не можемо дозволити собі розповідати про одне в ефірі, а в житті робити інше»

Також медична експертка ЮНІСЕФ говорить:

На сьогодні в Україні можуть вакцинуватися від COVID-19 діти, старше 12-ти років, які мають хронічні хвороби, та ті, які їдуть на навчання чи возз’єднання з родиною за кордон. Також можна і потрібно вакцинуватися вагітним жінкам, адже у них набагато вищий ризик померти від коронавірусу через ослаблений імунітет. Немає жодних заборон щеплюватися від COVID-19 жінкам, які годують груддю.

Катерина Булавінова резюмує: суть вакцинації у 2-х надзвичайно важливих речах – не загинути від коронавірусу та врятувати економіку. Адже, на думку медичної експертки, лише масова вакцинація може врятувати від чергового локдауна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна одній людині робити щеплення від коронавірусу різними вакцинами: відповідь ВООЗ

Більше про коронавірус Дельта та вакцинацію дивіться у відео:

Новини по темі