Купатися в Дніпрі: чи загрожує це здоров’ю людей та чому так забруднена вода у річці (коментує еколог)

Чи небезпечна квітуча вода з Дніпра: коментують експерти
Pixabay/Alexkrasovsky

Дніпро на межі екологічної катастрофи. У річці знайшли понад 160 небезпечних забруднювачів. Екологи занепокоєні цвітінням – через нього річка обміліла, помирає багато риби. У чому причина забруднення води?

Поділитися:

Чи загрожує брудний Дніпро здоров'ю людей? Чи можна уникнути екологічної катастрофи та в чому причина забруднення ріки? Про це ведучі денного шоу «Твій день» запитали у кореспондентки Яни Чоботаренко та екологині Анни Даниляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивча залежність! Як гаджети впливають на наше здоров'я (відео)

Дослідження виявили значне перевищення вмісту в воді синтетичних речовин. Для цього кореспондентка Яна Чоботаренко та екологиня Анна Даниляк зробили експеримент – взяли воду з Дніпра для аналізу на декілька показників. Перевірили ії на вміст фосфатів, аміаку, нітратів, нітритів та кисню. Екологиня поділилася результатами експрес-тесту:

Кисню виявилося нижче норми, фосфати перевищують норму в 1,5-2 рази, також доволі високий вміст аміаку.

Чому Дніпро на межі екологічної катастрофи?

Анна Даниляк зазначила, що Дніпро є найбільшою водною артерією України. 70% території України – це басейн Дніпра. Все, що відбувається на цій величезній території так чи інакше потрапляє у воду і тут акумулюється. Іншим фактором є те, що Дніпро є зрегульованою річкою, тому не відбувається стрімкий стік речовин, що забруднюють воду, вони затримуються. Велика спека також працює як лакмусовий папірець – реагент, який проявив проблему забруднення.

Як якість води впливає на здоров’я?

Експертка зауважує, що постійне споживання саме такої неочищеної або не якісно очищеної води, доволі небезпечно, особливо для малих дітей. Це може призвести до низки різних захворювань, погано впливає на ендокринну та кровоносну системи, є, навіть, ризик розвитку онкологічних захворювань та смерті.

Якщо ви з міста, а не з сільської місцевості, то вам ще пощастило: у великих містах воду підготовлюють та очищують. Звісно, очисні споруди застарілі та потребують модернізації, однак вони є.

Дізнатися подробиці ситуації можна з сюжету ефіру денного шоу «Твій день» від 30 червня.